Belföld

Ukrajna után Magyarországnak szállítja a legtöbb fegyvert Németország

rtl.hurtl.hu

2023. július 1. 16:33

A magyar kormány szerint a békéhez szükséges a nyugati fegyverszállítmányok leállítása – Ukrajna számára.

Az idei évben Ukrajna után Magyarországnak szállítja eddig a legtöbb fegyvert Németország, írja a Freipresse című német lap a dpa hírügynökség alapján. Míg a háborúban álló Ukrajna január elsejétől 1,18 milliárd euró értékben kapott exportengedélyt fegyverekre,

Magyarország 1,03 milliárdért vásárolt be a német hadiiparnál.

A lap szerint a németek idén eddig 4,62 milliárd euró értékben engedélyeztek fegyverexportot, ami 12 százalékkal jelent többet, mint az előző év első hat hónapjában. Ukrajnába a háború elejétől a tavalyi év végéig összesen 2,24 milliárd euróért küldtek fegyvert.

Németország többi ügyfelének lényegesen kevesebb fegyvert szállított, mint a magyaroknak és ukránoknak. Ciprus 266,6 millió euróért vásárolt be, az Egyesült Királyság 227 millióért, az USA 265,8 millióért, Franciaország pedig 226,8 millióért. Még az orosz fenyegetésre különösen kényes Lengyelország is csupán 92,3 millióért vett fegyvert a németektől, Finnország pedig 83,7 millióért.

A német fegyverexport-engedélyek volumene már a harmadik egymást követő évben marad magas szinten. A német fegyverexport régóta politikai viták kereszttüzében áll Németországban. A kormányzat több mint egy éve dolgozik egy törvényjavaslaton, amely komolyan megszigorítaná a fegyverkivitelt.

Korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt: „Hosszú távú célunk, hogy magyar fejlesztésű fegyverek gyártásával, hazai beszállítói hálózattal rendelkezzünk, ami stratégiai fontosságú Magyarország biztonsága szempontjából”.

A kormány régóta ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajna számára, a hazai hadiiparban viszont több változás is történt. Orbán Viktor pedig már 2022-ben azt kérte az EU-tól, hogy a helyreállítási források egy részét Magyarország védelmi célokra fordíthassa.

Nyitókép: 155 milliméteres tüzérségi lövedékek a Rheinmetall német hadi- és járműipari konszern unterlüssi gyárában 2023. június 6-án. Fotó: MTI / EPA / Hannibal Hanschke

#Belföld#hadiipar#fegyver#export#németország#ukrajna#magyarország

Címlapról ajánljuk