Belföld

Az Alkotmánybíróság elutasította Iványi Gáborék panaszát

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 9:58

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kifogásolta, hogy a Kúria jóváhagyásával elesett az igényelt állami támogatástól.

Az Alkotmánybíróság (Ab) újra visszautasította a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alkotmányjogi panaszát, írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, a szegényeket, hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületet működtető, egyebek mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskolát is fenntartó MET évek óta harcol a magyar állammal, hogy visszakapja egyházi státuszát, és hozzájuthasson az azzal járó egyházi támogatáshoz. 

Mint írtuk, csak júniusban újabb 130 milliót vont el az állam az Iványi Gábor metodista lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől.

Az Alkotmánybíróság azzal indokolta mostani döntését, hogy már maga az alkotmányjogi panasz sem felelt meg mindenben a törvényi követelményeknek, mert valójában nem a MET, hanem az intézményei Alaptörvényben biztosított jogát érhette a sérelem, amikor a Magyar Államkincstár elutasította a 2020. szeptember 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra vonatkozó pénz kifizetését, amit a bíróság jóváhagyott, írja a 24.hu.

Az Alkotmánybíróság szerint az alkotmányjogi panasz valójában nem a bírói, hanem a jogalkotó döntésére vonatkozik.

„Önmagában az, hogy az indítványozó az egyébként részletesen megindokolt, jogi érvekkel alátámasztott bírósági döntés érvelését tévesnek tartja, nem alkotmányossági kérdés” – áll az elutasítás indoklásában.

Az egyház vezetője két hete arról beszélt a Híradónak, hogy anyagi nehézségeik miatt nem tudnak dolgozóiknak fizetni, sokan már mindenféle kölcsönökből élnek:

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#alkotmánybíróság#iványi gábor#evangéliumi testvérközösség#panasz

Címlapról ajánljuk