Belföld

Csak júniusban újabb 130 milliót vont el az állam Iványi Gáboréktól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 9. 18:43

A szegényeket, hajléktalanokat segítő egyház és karitatív egyesület ezer dolgozója nem kaphatta meg teljes bérét, mert az állam újabb 130 millió forintot vont el június 9-én.

Újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményeinek működtetése után járó normatívákból, tudatta a MET pénteken.

A közlemény szerint az Iványi Gábor metodista lelkész vezette MET több mint ezer munkatársának nem tudta elutalni hó elején a teljes fizetését.

A szegényeket, hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületet működtető, egyebek mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskolát is fenntartó MET évek óta harcol a magyar állammal, hogy visszakapja egyházi státuszát, és hozzájuthasson az azzal járó egyházi támogatáshoz. Az egyház a felhalmozott köztartozások miatt rendszeresen szembesül a NAV ellenőrzéseivel, razziáival, a közműszolgáltatások felfüggesztésével.


A közlemény szerint május elején a Belügyminisztérium elutasította a MET kérelmét, hogy az intézményeik működtetése után járó állami normatívából ne vonják le a köztartozásaikat. A NAV-nál annyit sikerült elérni, hogy felfüggesszék intézményeik többségével kapcsolatban a végrehajtást.

A NAV által engedélyezett halasztás ellenére a magyar állam 130 millió forintot visszatartott a MET oktatási és szociális intézményeit június hónapban megillető normatívákból.

Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált

– áll a közleményben, ami megemlíti, hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból, és hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület számára 2022-ben felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékok segítettek a folyamatos működés fenntartásában.

A közlemény leszögezi, hogy a MET anyagi nehézségeire végleges megoldást kizárólag a jogellenesen megvont egyházi státusz helyreállítása jelenthet. Jelenlegi státuszuk az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház, de ennek véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam az ügyészségen keresztül igyekszik akadályozni. A MET mindezek miatt pert tervez indítani a magyar állam ellen.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#iványi gábor#met#magyar evangéliumi testvérközösség#oltalom karitatív egyesület

Címlapról ajánljuk