Belföld

Jövő héten elfogadhatják a státusztörvényt

rtl.hurtl.hu

2023. június 27. 11:33

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a kormány július első hetére.

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a kormány július első hetére, egyebek mellett a pedagógusok státusztörvénye is napirenden lesz – írja a Telex Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levele alapján, amit a parlament oldalán tettek közzé.

Semjén Zsolt Kövér László házelnöknek címzett levelében azt írja; a rendkívüli ülés megtartása az általa felsorolt indítványok mielőbbi elfogadása miatt szükséges, hogy ezek ne tolódjanak az őszi ülésszakra.

A levélben felsorolt törvényjavaslatok között van a 2024-es költségvetés, az új beruházási törvény, valamint a pedagógusok új életpályájáról szóló javaslat, vagyis a státusztörvény is. 

Mint arról beszámoltunk, június 16-án délután 4-kor kezdődött és szombat délelőtt 9 óra 36 perckor fejeződött be a parlamenti vita a státusztörvényről, ami ellen tüntetést is tartottak a Kossuth téren. A tüntetésen több ezren vettek részt.

A státusztörvény – amelyet a kritikusai bosszútörvénynek neveznek – lényege, hogy a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt vezetne be a pedagógusok számára a megszüntetni kívánt közalkalmazotti jogviszony helyett. Simkó Edit, a tanársztrájk ismert arca a tüntetésen arról beszélt, hogy a törvénynek semmi egyéb értelme nincs, minthogy megtörje a pedagógusok gerincét. 

Valódi indoklás nélkül utasította el a Belügyminisztérium a státusztörvényről szóló társadalmi egyeztetésre érkező észrevételek nagy részét – ezt állítja az egyik tanárszakszervezet:


Nyitókép: Váczi Andrea / rtl.hu

#Belföld#pedagógusok#státusztörvény#parlament#szavazás#pintér sándor

Címlapról ajánljuk