Belföld

Völner Pál tagadta bűnösségét, elmondta, hogyan ismerte meg Schadlt

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 9:38

Az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós perében hallgatják meg Völner Pál egykori fideszes államtitkárt. 

Kedden Völner Pál, volt igazságügyiminiszter-helyettes és fideszes államtitkár meghallgatásával folytatódott az úgynevezett Schadl–Völner-per a Fővárosi Törvényszéken. Völner Pál az előkészítő üléseken nem vallotta be a bűnösségét, ezért indult el az ő büntetőpere is. 

A Törvényszéken kedden tagadta bűnösségét.

Érvelésében megismételte a kihallgatása során tett írásbeli vallomását, amelyben – mint korábban az rtl.hu megírta – elmondta: senkitől sem kapott kenőpénzt, bűncselekményt nem követett el, a kérdéses időszakban pedig nem ő felelt a végrehajtók kinevezéséért, így nem is tudta volna befolyásolni az akár százmilliós bevételekkel járó pozíciók kiosztását. Akkor azt is megjegyezte, hogy országgyűlési képviselőként mindig kötelességének érezte, hogy segítsen a hozzá fordulókon, ezért folyt bele olyan ügyekbe is, amelyek nem hozzá tartoztak államtitkárként. 

Az RTL Híradó tudósítása a tárgyalásról:


A 444.hu cikke szerint a volt kormánytag Völner meghallgatása nem érte el a köztelevízió és a kormánypárti orgánumok ingerküszöbét, a tárgyalásra nem küldtek stábot. Schadl György bilincsben és maszkban érkezett. Völner szabadlábon védekezik, és hozzájárult, hogy a tárgyalóteremben felvétel készüljön róla.

A 24.hu tudósításában arról ír, Völner Pál azt mondta: arról sem volt tudomása, hogy bűncselekmény történt. Soha nem állt korrupciós kapcsolatban Schadl Györggyel. A vádiratban közölt 83 millió forintot sem egyben, sem részletekben nem vette át.

Protokolláris rendezvényen ismerte meg Schadlt, akit agilis fiatalembernek tart. Egyedül őt ismeri a vádlottak közül, valamint a huszonegyedrenű vádlottat, aki a végrehajtói kar hivatalvezetője volt, és beismerte bűnösségét az előkészítő ülés során.

Visszautasította, hogy bármilyen módon visszaélt volna hivatalával. Azt állította, hogy szóba sem kerülhetett Schadl és közte anyagi jellegű kérdés. 

Szerinte az nem igaz, hogy ő az igazságügyi miniszter általános helyetteseként felügyelte volna a végrehajtói kart. Szerinte a miniszternek, és az általa kinevezett államtitkárnak volt ilyen jogosítványa.

Soha nem követett el bűncselekményt, feddhetetlen életet él. Völner Pál azt is szeretné, ha tanúként idéznék be Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert.

Schadl György, a Végrehajtói Kar nemrég lemondott, hivatali vesztegetéssel vádolt korábbi elnöke a vád szerint több mint kilencszázmillió forintnyi kenőpénzt kapott azoktól, akiket végrehajtói pozícióba segített. A vádirat szerint 2021. júliusáig Völner 25 alkalommal 2,5-5 millió forint közötti készpénzt, összesen 83 millió forintot kapott Schadltől. 

Völner Pálra nyolc, Schadl Györgyre tíz év börtönt kér az ügyészség. Völner Pál ügyvédje korábban indítványozta, hogy hallgassák meg tanúként Varga Judit minisztert, mert állítása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ő is egyeztetett végrehajtói kinevezésekről:


Schadl György a büntetőügy első tárgyalási napján ártatlannak vallotta magát:


Nyitókép: RTL

#Belföld#völner pál#schadl györgy#korrupció#fidesz#tárgyalás

Címlapról ajánljuk