Belföld

Ma Völnert Pál egykori államtitkárt hallgatják meg az utóbbi évek legsúlyosabb korrupciós ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 7:06

Folytatódik a Schadl–Völner-per. Völner Pál volt igazságügyiminiszter-helyettes és fideszes államtitkár mostanáig nem szólalt meg, csak ügyvédjén keresztül adott ki nyilatkozatokat.

Völner Pál meghallgatásával folytatódik az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügye, az úgynevezett Schadl–Völner-per kedden a bíróságon. Mivel a volt igazságügyiminiszter-helyettes és fideszes államtitkár az előkészítő üléseken nem vallotta be a bűnösségét, elindult az ő büntetőpere is, idézte fel a Telex.

Schadl György, a Végrehajtói Kar nemrég lemondott, hivatali vesztegetéssel vádolt korábbi elnöke a vád szerint több mint kilencszázmillió forintnyi kenőpénzt kapott azoktól, akiket végrehajtói pozícióba segített. Schadl György a büntetőügy első tárgyalási napján ártatlannak vallotta magát. Azt mondta: nem befolyásolta a végrehajtók kinevezését, az ügy másodrendű vádlottjával, Völner Pállal sem került korrupciós kapcsolatba, csak magánügyben találkozott, és csupán a hajózás szeretete köti őket össze:


Bonyolíthatja a vádlottak helyzetét, hogy a 22 vádlottból tízen – köztük hat végrehajtó – már beismerték a bűnösségüket. Őket a bíróság már el is ítélte, a legtöbbjük felfüggesztett, tehát nem letöltendő szabadságvesztést és pénzbüntetést kapott. A hat végrehajtó már februárban, az előkészítő ülések során elismerte, hogy Schadl György segítségével úgy lettek végrehajtók, hogy vállalták: a leendő végrehajtói irodájuk nyereségének egészét vagy egy részét visszaadják neki.

Völner Pálra nyolc, Schadl Györgyre tíz év börtönt kér az ügyészség. Völner Pál ügyvédje indítványozta, hogy hallgassák meg tanúként Varga Judit minisztert, mert állítása szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ő is egyeztetett végrehajtói kinevezésekről.


Schadl György a letartóztatása előtti napon kétszer is járt az Igazságügyi Minisztériumban. Áprilisban Orbán Viktort is kérdezték a parlamentben a Völner-Schadl-ügyről:


Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#völner pál#schadl györgy#korrupció#fidesz#schadl-völner ügy

Címlapról ajánljuk