Belföld

Mégsem lehet névtelenül bepanaszolni azt, ki kétségbe vonja, hogy az apa férfi, az anya nő

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 11:57

A parlament jóváhagyta Novák Katalin vétóját. Nem lehet névtelenül feljelenteni a szivárványcsaládokat.

Jóváhagyta a parlament Novák Katalin vétóját, a panasztörvényből kikerült az a rész, amivel megkönnyítették volna a bepanaszolását azoknak, akik kétségbe vonják „a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét”. Kedd délelőtt az Országgyűlés enélkül fogadta el újra a törvényt 147 igen és 6 nem szavazattal, írta meg a Telex.

A panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényt április 11-én egyszer a parlament már megszavazta. Ezt azonban Novák Katalin köztársasági elnök visszaküldte a parlamentnek:


A törvény többi közt azt szabályozta volna, hogyan lehet anonim módon bejelentést tenni, ha valaki korrupciót tapasztal, de belekerült egy olyan rész is, amivel azok ellen is panaszt lehetett volna tenni az állami és önkormányzati szerveknél, akik kétségbe vonják a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét vagy a „gyerekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát”.

Áprilisban öt EP-frakció fordult az Európai Bizottsághoz, a frakcióvezetők szerint a köznevelési státusztörvény és a panasztörvény lehetetlenné teszi a helyreállítási források első kifizetési kérelmének pozitív értékelését.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#novák katalin#szivárványcsalád#parlament#panasztörvény

Címlapról ajánljuk