Belföld

Törvény adta jog lesz a szivárványcsaládok névtelen feljelentése

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 14. 20:40

A parlament feltűnés nélkül elfogadott egy olyan törvényt, ami lehetővé teszi, hogy bárki névtelenül bejelentést tegyen a hatóságoknál, ha tudomást szerez gyermeket nevelő azonos nemű párokról. Ez a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdek.

A magyar országgyűlés április 11-én elfogadott egy új törvényt, a „panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról” címmel, vette észre a Bloomberg két magyar újságírója

Az új törvény széles körű intézkedéseket tesz lehetővé annak biztosítására, hogy a hatóságok kivizsgálják a panaszokat, az állítólagos munkahelyi visszaélésektől a korrupcióig. Az új, 83 paragrafusból álló törvényre a jogszabály bevezetője szerint egyebek mellett a következők miatt van szükség:

  • hogy az állami szervek működésébe vetett közbizalom növekedjen,
  • elismerjék vele a bejelentések jelentőségét a magánszektorban és a közszférában működő munkáltatók, valamint az állami szervek működésének jobbá tételében,
  • növekedjen az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintje, különös tekintettel a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre.

Mint arra a Bloomberg cikke rámutat, 

az 50. paragrafus lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy névtelenül feljelentsék a hatóságoknál azokat az azonos nemű párokat, akik gyermeket nevelnek.

A törvény III. fejezete Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések címet viseli, és ennek indító paragrafusának d. pontja így szól:

A belső visszaélés-bejelentési rendszerben és az elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerben bejelenthető

d) az Alaptörvény L) cikkével és az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdésével védett
da) házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepe,
db) a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogának kétségbe vonása.

Az „elkülönített visszaélés-bejelentési rendszerben” történő bejelentés gyakorlatilag azt jelenti, hogy bárki névtelenül feljelentheti a környezetében élő szivárványcsaládokat.

A Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter által 2023. február 28-án benyújtott törvényjavaslatot a parlament keddi ülésén elfogadták, jelenleg a házelnök aláírásra vár.

A törvényt azután fogadta el a parlament, hogy az Európai Bizottság 2022-ben pert indított Magyarország ellen a 2021-es gyermekvédelminek nevezett, az LMBTQ-kisebbségeket diszkrimináló törvény miatt, és április 7-én kiderült, hogy összesen 15 uniós tagország csatlakozott az Európai Bíróságon hamarosan meginduló perhez.

Nyitókép: Vajda János/MTI

 

#Belföld#szivárványcsalád#feljelentés#névtelen feljelentés#törvény

Címlapról ajánljuk