Belföld

Lesújtó strasbourgi jelentés: Több ponton is sérülnek a munkavállalók jogai Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 10:43

Elmarasztaló jelentést közölt a Szociális Jogok Európai Bizottsága.

Több pontban is sérülnek Magyarországon a munkavállalói jogok, állapította meg a strasbourgi Szociális Jogok Európai Bizottságának elmarasztaló jelentése a Magyar Szakszervezeti Szövetség sajtóközleménye szerint.

Azt írták: „A szervezet szerint a nemzetközi egyezmény minimumának sem felel meg egyebek között a korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség által is sokat kritizált rabszolgatörvény, amely lehetővé teszi a 12 hónapot meghaladó munkaidőkeret alkalmazását”. A MASZSZ minden tagszervezete nevében elvárja a kritizált jogi helyzet minden pontjának mielőbbi rendezését.

A napokban kiadott jelentés elsősorban dolgozók munka- és pihenőidejét, valamint a szakszervezeti jogok hazai rendszerét bírálta.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bizottság a munkavállalói jogok európai minimumát rögzítő Szociális Karta magyarországi érvényesülését vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a hazai munkajogi rendszer egyes elemei a Magyarországon is ratifikált nemzetközi egyezmény minimumát sem érik el

– ismertette a jelentés lényegét Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint különösen aggasztó – bár az érdekvédelmi szervezetek számára egyáltalán nem meglepő –, hogy a bizottság is úgy látja, több pontban sérülnek a magyar munkavállalók jogai. Emellett az évek óta folyamatosan szűkített sztrájkjogot sem tekintette kielégítőnek a szervezet, noha a kormány jelentésében tagadta az elmúlt évek lépéseit.

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#strasbourg#jelentés#szakszervezet#munkavállaló#jogsértés

Címlapról ajánljuk