Belföld

Budai szuperkórház: az ígéretek szerint már működnie kellene, de még az építkezést sem kezdték el

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 6:36

A kormány 260 milliárd forint uniós forrást kérne a projektre Brüsszeltől.

Az első ígéretek alapján már betegeket kellene fogadnia a XI. kerület szélére tervezett 1,2 millió ember ellátásáért felelős szuperkórháznak, de az építkezés még el sem kezdődött, írta meg a Népszava. Egyelőre senki nem tudja, hogy mikor fog. 

A kormány 260 milliárd forint uniós forrást kérne a projektre, és a Brüsszelnek készített korábbi tervezet szerint az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna. Jelenleg azonban sem elfogadott terv, sem kivitelező nincsen. Ráadásul most újabb bonyodalmak adódtak.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium a lapnak adott válaszából kiderült, hogy a kivitelezési terveket az előkészítő-építtető Dél-Budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő (DBC) Zrt. 2021 októberében rendelte meg. 2023 márciusábaan benyújtották a szakminisztériumnak, az  első körös ellenőrzés megtörtént, de további pontosításokra, javításokra lesz szükség.

Azonban a kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárás csak a kiviteli tervek elfogadása után indítható el. A Népszava szerint a  2023-ról menetközben 2026-ra módosított átadási határidő tarthatatlansága erősen kétségessé teszi, hogy a projektet az uniós forrásból finanszírozzák.

A beruházás nagyobb részét a koronavírus-járvány káros hatásainak csökkentését célzó helyreállítási alapjából kívánta előteremteni az Orbán-kormány. A korábban 330 milliárdra becsült megvalósítási költségből 260 milliárd származott volna a helyreállítási alapból. Ebből azonban csak olyan projekteket lehet elméletileg finanszírozni, amelyek 2026-ig lezárulnak. 

Nyitókép: Mohai Balázs / MTI

#Belföld#szuperkórház#egészségügy#építési és közlekedési minisztérium

Címlapról ajánljuk