Belföld

Pert nyert egy pedagógus a tankerülete ellen, ki kell fizetniük a túlórapénzét

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 22:25

Akár több száz mesterpedagógust is érinthet a győri bírósági döntés. 

Jogerősen pert vesztett a Szombathelyi Tankerületi Központ egy jáki tanár ellen, aki így utólag hozzájut a neki járó 178 ezer forintos túlórapénzhez. A tankerületnek a 180 ezer forintos perköltséget is állnia kell – írja a Nyugat.hu.

A per egészen Kásler Miklós 2021 decemberi határozatáig nyúlik vissza, amelyben a korábbi emberi erőforrás miniszter a vészhelyzetre hivatkozva előírta, hogy a munkaidő kedvezményre jogosult mesterpedagógus „legfeljebb heti húsz óra vagy foglalkozás megtartására alkalmazható”.

A Szombathelyi Tankerületi Központ azt állította, hogy a határozat felülírt egy kormányrendeletet, így a korábbi 60 ingyen túlóra (eseti helyettesítés) felett további heti két ingyen túlórát is elrendelhetnek.

Ez a lap szerint azzal járt, hogy az érintettek kevesebb túlórapénzt kaptak.

Hende István, a Vas vármegyei Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola pedagógusa a munkaügyi bírósághoz fordult az ügyben, majd első fokon megnyerte tavaly novemberben. De a tankerület fellebbezett a döntés ellen, amely így a Győri Ítélőtábla elé került, majd április közepén jóváhagyták az elsőfokú ítéletet – erősítette meg a bíróság.

Az ítélet precedensértékű lehet, hiszen ez alapján minden érintett tanárnak ki kéne fizetni visszamenőlegesen az óradíjakat.

Nagy Károly, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje a lapnak elmondta, hogy 2022 január óta akár mestertanárok ezreit is érintheti a döntés, ezért most tájékoztató kampányt indítanak, hogy felhívják az érintettek figyelmét.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#pedagógus#pert nyertek#szombathely#tankerület#túlórapénz

Címlapról ajánljuk