EUEurópa

Javarészt EU-s forrásból fizetik a tanárok béremelését az első években

rtl.hurtl.hu

2024. február 7. 9:33

A napokban megvalósult a pedagógusok tartós béremelésének első lépése, ami az egyik legjelentősebb, az Európai Unió támogatásával megvalósuló magyarországi intézkedés lehet.

Az Európai Unió az Európai Szociális Alap Pluszból 1,8 milliárd euróval, vagyis mintegy 700 milliárd forinttal támogatja a béremelést. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első években a béremelés javarészt EU-s forrásból valósulhat meg.

2017 óta az Európai Bizottság országjelentései és 2019 óta az Európai Tanács országspecifikus ajánlásai visszatérően felhívták a figyelmet a tanárhiány növekvő problémájára, aminek okaként rendre az alacsony béreket jelölték meg.

2022-ben Magyarország és az Európai Unió megállapodott a pedagógus hivatás vonzerejét növelő tartós béremelés minimális feltételeiről, és ezt rögzítette két dokumentumban is: a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszban (EFOP Plusz).

A közszolgáltatások, így az oktatás működtetése az EU-ban a tagállamok feladata. Az EU az oktatás minőségének vagy hozzáférhetőségének javítását támogathatja. Az EU Magyarország esetében rendhagyó módon – tekintettel az országspecifikus ajánlásban bemutatott szükségletre – a pedagógus hivatás vonzerejének növelését is ebbe a körbe sorolta. Így vált lehetővé az e célt elősegítő, kiszámítható jövedelmet biztosító, tartós béremelés uniós támogatása – áll az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közleményében.

Nyitókép: Vajda János / MTI

#Európa#pedagógus#béremelés#tanár#oktatás#európai unió

Címlapról ajánljuk