Belföld

A tanárok többsége félre tud tenni a fizetéséből az ÁSZ szerint

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 9:34

Az állami szervezet szerint a pedagógusok 75 százaléka minden hónapban meg tud takarítani valamennyit, bár az nem derült ki, hogy mennyit.

A tanárok pénzügyi kultúrájáról tett közzé felmérést az Állami Számvevőszék – figyelt fel rá a Népszava

A megkérdezettek 86 százaléka azt válaszolta, hogy rendelkezik valamilyen nagyságú megtakarítással, amit a jelentés „rendkívül jó aránynak” tart.

A hónapról-hónapra élők alacsony jövedelmükkel, gyermekeik nevelési költségével, illetve idős szüleik támogatásával indokolták a spórolt pénz hiányát. A számvevőszéki jelentés szerint a megtakarítással rendelkező válaszadók 75,32 százaléka minden hónapban félre tud tenni valamennyit, a többiek eseti jelleggel.

A válaszadók kétharmada volt nő, ami alacsonyabb a közoktatásban meglévő valós férfi-nő arányhoz képest. A kérdőív kitöltőinek átlagéletkora 50,5 év volt, a legfiatalabb megkérdezett 24 éves, a legidősebb 74 éves volt.

A Népszava szerint a jelentésben nem szerepel, hogy ma Magyarországon a pályakezdő állami oktatásban elhelyezkedő tanárok bruttó 219 ezer forintot keresnek havonta, ami éppen megegyezik egy szakmunkás minimálbérével (garantált bérminimum). Három év és egy sikeres minősítő vizsga után a fizetés bruttó 243 ezer forintra emelkedik. Egy egyetemi végzettségű tanár fizetése 15, egy főiskolai végzettségű tanáré cirka 30 pályán töltött év után hagyja le a bruttó magyar átlagkeresetet.

Sztrájkolni sem igazán éri meg a tanároknak, mivel volt olyan pedagógus, akitől 36 ezer forintot vontak le egy néhány órás munkabeszüntetésért.


Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#pedagógus#tanár#fizetés#állami számvevőszék#megtakarítás

Címlapról ajánljuk