Belföld

Iskolából viszi haza a wc-papírt a penészes lyukba, ahol él – Egy gimnáziumi tanár nyílt levele Orbán Viktorhoz

rtl.hurtl.hu

2022. január 10. 14:25

Borzalmas életkörülményeiről, kilátástalan anyagi helyzetéről számolt be egy pályakezdő gimnáziumi tanár.

Szinte üres tésztán és rizsen él, van, hogy az iskolából viszi haza a wc-papírt, egy penészes szuterénben lakik, egy 20 ezer forintos váratlan kiadás pedig jó eséllyel hajléktalanná tenné – írja a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében egy pályakezdő gimnáziumi tanár, aki havi 160 ezret visz haza, amiből 40 ezer marad a megélhetésére. Levelét a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tette közzé a Facebook-oldalán.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Úgy tudom, az Ön édesanyja valamikor tanár volt. Ezért írom Önnek ezeket a sorokat, hátha legalább az édesanyja iránti tiszteletből elolvassa és elgondolkodik rajta
 

– kezdi nyílt levelét egy 26 éves pályakezdő pedagógus, aki 6 évnyi képzés után tavaly nyáron szerezte meg kétszakos tanári mesterdiplomáját, két nyelvvizsgával. 

Mint írja, egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére nettó 145 ezer forint, amihez még 15 ezres pótlék társul, vagyis 160 ezret visz haza. Először egyetemista lakótársak mellé költözött havi 75 ezerért, de az nem működött lakótársai életvitele miatt, ezért váltania kellett. Talált egy penészes, 17 négyzetméteres szuterént, havi 70 ezerért, ahol csak elektromos fűtés van, ami télen 50 ezerre viszi fel a rezsit, úgy hogy csak 19-20 fok van a szobában. Vagyis a 160 ezres fizetéséből 40 ezer marad étkezni, öltözködni, tömegközlekedni, tusfürdőt, fogkrémet, gyógyszereket és minden egyebet megvenni. 

Ebből nem tudja lecserélni a tönkrement hajszárítóját, de karácsonyi ajándékokat sem tudott venni senkinek. 

Szinte kizárólag üres tésztán/rizsen élek, mert másra nem futja, akárhogy spórolok. Előfordult már, hogy a tanári wc-ből hoztam el egy wc-papírt, mert nem volt pénzem otthonra venni. 


Az egyetlen csizmája úgy néz ki, mint egy hajléktalané, de nem tud újat venni. Előfordult, hogy csak azért ment el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott végre jóllakhasson pogácsával. Ha egy 20 ezer forint feletti váratlan kiadása lenne, akkor nem tudná megoldani és akár utcára is kerülhet – írja levelében. 

Mindezek mellett kéne kiegyensúlyozott tanár képét nyújtania az iskolában, miközben minden percben rettegés az élete, hogy hogyan élje túl pénz nélkül. 

Reggel 7:45-től 14:05-ig tanít az iskolában, de van, hogy 16 óráig. Hazaérve legalább napi 4-5 órát készül a következő napra. Összeszámolta, egy hét alatt 57 órát dolgozik az iskolai és iskolához kapcsolódó feladataival. Ez nettó 701 forintos órabérre jött ki. Leírja, hogy tanárként semmi segítséget nem kap: nincs ruhapénz, év végi jutalom, cafeteria, és semmilyen plusz juttatás. 

Nincs semmi szociális védőháló alattam, hiába dolgozom szívem-lelkem beleadva, a hajléktalanság peremén egyensúlyozom


– írja a nyílt levélben.

Idén szinte mindenkinek 20 százalékot emelnek a fizetésén, kivéve a tanárokat, akik 10 százalékos pótlékemelést kapnak – hívja fel a figyelmet. 

Megkérdeztük a PDSZ-t is a nyílt levélről. Nagy Erzsébet, a szakszervezet választmányának tagja azt mondta, ők sem tudják, hogy kitől származik a nyílt levél, mert a szerző névtelenül küldte be azt egy zárt Facebook-csoportba. A megjelenése óta azonban rengetegen jelentkeztek, hogy segítenének a pályakezdő tanárnak, ezért is próbálják kideríteni, hogy kiről van szó.

A számok egyébként stimmelnek, mondta Nagy Erzsébet. Egy pályakezdő gimnáziumi tanár nettó keresete valóban 160 ezer forintra jött ki kedvezmények nélkül tavaly. Ilyen lesújtó élethelyzetek vannak, erről tudnak. A szakszervezet azt kifogásolja, hogy a kormány most sem nyúlt az alapbérekhez, hanem a szakmai ágazati pótlékot emelte. Ez 9,1 százalékos keresetnövekedést jelent, amit nagyon kevésnek tartanak.

A pályakezdőknek és az alacsonyabb kategóriákban lévő tanároknak azért emelkedik ennél jelentősebb mértékben a fizetése idén, mert az alapbérüket fel kellett hozni a garantált bérminimum szintjére, ami január 1-jétől bruttó 260 ezer forint.

Vagyis a nyílt levelet író pályakezdő pedagógus havi nettó bére 160 ezerről 207 ezerre nő idén (azaz már 80 ezer elkölthető forintja lesz egy hónapban). A felsőbb kategóriákban lévő, sok éves tapasztalattal rendelkező tanárok fizetése azonban közel sem emelkedik ilyen mértékben, nekik be kell érniük a 9,1 százalékos emeléssel. A sztrájkra készülő szakszervezet követelése ezen felül további 45 százalékos béremelés, továbbá a nem pedagógus kollégák bérrendezése.

Nyitókép: Illusztráció – Védőmaszkot viselő diákok az írásbeli történelem érettségi vizsgán a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 2020. május 6-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#pedagógus#tanár#gimnázium#pályakezdő#fizetés#penészes#kilátástalanság

Címlapról ajánljuk