Belföld

Lelkileg is összetöri a tanárokat, hogy súlyos anyagi gondokkal küzdenek

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 9:24

Alapvető dolgokra nem jut pénz egy pedagógusfizetésből, csak a nagyon elszántak nem váltanak pályát. A cikk Simor Dániel és a Házon kívül riportja alapján készült.

Tanároknak címzett Facebook-kommentekből alkotott verset egy pedagógus még tavaly novemberben.

„Egy fillért sem adnék a pedagógusoknak, 
a legutóbb is 50 százalékos emelést kaptak, 
sajnos kár beléjük” 

– többek között ilyen passzusok szerepeltek a Tóth Tamás által összerakott versben. A szolnoki általános iskolai tanár most az RTL Klub Házon kívül című műsorában mesélt arról, hogy milyenek egy pályakezdő pedagógus mindennapjai a mai bérek mellett. 

Egyik legkellemetlenebb emléke három évvel ezelőtti, amikor bevásárlás közben találkozott pár diákjával és a szüleikkel. Alapvető élelmiszereket vásárolt csupán, de amikor a pénztáros kimondta a számla összegét, ráébredt, hogy nincs rá elég pénze.

Annyira megalázó volt az, hogy hát akkor ezt a tejfölt meg ezt a felvágottat most visszaviszem, és ezt végignézte a gyerek és a szülő.


Tóth Tamás azt mondja, azóta már valamit javult a helyzete, de nem sokat: nettó 162 ezer forintot kap egy hónapban pályakezdőként. Ebből, miután a szintén pedagógus feleségével kifizetik a számlákat és megveszik az élelmiszereket, hónap közepére gyakorlatilag elfogy a pénzük. Nem futja olyanokra, mint mondjuk színházba menni, vagy elutazni egy hosszú hétvégére kirándulni.

Tóth Tamás – Fotó: RTL Klub / Házon kívül

A tanárok fizetését a pedagógus bértábla határozza meg. Eszerint minél régebb óta tanít valaki, annál magasabb lesz a fizetése, ennek ellenére az évtizedes rutinnal rendelkező tanároknak sem sokkal könnyebb.

Neubauer Tamás 27 éve tanít egy győri általános iskolában. Ez idő alatt a tanítói diplomája mellé négy másik végzettséget is szerzett, így matematika és számítástechnika-tanári, kosárlabdaedző és sakkpedagógia szakképesítése is van. Három gyereke született, így adókedvezménnyel és osztályfőnöki pótlékkal együtt nettó keresete magasnak számít a tanárok között, majdnem eléri a 300 ezer forintot, de a megélhetés még így is nehézségeket okoz családjának.

Neubauer Tamás – Fotó: RTL Klub / Házon kívül

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fordult meg számtalanszor a fejemben, hogy ennyi elég volt, és menni kell tovább


– mondta a pedagógus.

A problémát már a kormány is felismerte. Orbán Viktor miniszterelnök 10 százalékos béremelést jelentett be a tanároknak és az óvónőknek még december elején. Ez másnap egy kormányrendelet formájában is megjelent, ebben viszont már nem béremelés szerepelt, hanem a 2020-ban bevezetett, 10 százalékos szakmai pótlék megduplázásáról szólt. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint sokkal nagyobb arányú emelésre lenne szükség. Nagy Erzsébet, az érdekképviselet ügyvezetője szerint a kormány úgy gondolta, hogy a pedagógusok béremelését ezzel el lehet intézni, holott ha a minimálbérhez lennének kötve az illetmények, akkor már a mostani, az idei minimálbérhez képest is 60-65 százalékkal magasabbnak kellene lenniük a béreknek.

A 2013-as tanári bérrendezés a mindenkori minimálbérhez kötötte a tanári fizetéseket. Ha emelték a minimálbért, azzal a tanárok fizetése is emelkedett. Ez azonban csak két évig tartott, 2015-ben átírták a bérszámítási rendszert, és bevezették az úgynevezett vetítési alapot. A mindenkori minimálbér helyett innentől a 2014-es, 101 500 forintos minimálbérhez kötötték a tanárok fizetését.

Közben a minimálbér elérte a 200 ezret, de a tanárok bére szinte semmit sem változott, kivéve a 10 százalékos pótlékemeléseket, de reálértéken ez nagyon lassú araszolás, miközben az élet elment mellettük – mondja Neubauer Tamás.

Ebben az időszakban ugyanis jelentős gazdasági növekedés volt Magyarországon, és a társadalom más rétegeinek sokkal nagyobb mértékben emelkedett a fizetése. 2013 és 2020 között 77 százalékkal nőtt a magyar átlagfizetés, a tanárok bére eközben végzettségtől és munkatapasztalattól függően csak 18-21 százalékkal emelkedett.

Nekünk olyan adataink és felméréseink vannak, amelyek azt bizonyítják, hogy már nemcsak úgy általában rossz anyagi helyzetről beszélhetünk a közoktatásban dolgozók esetében, hanem gyakorlatilag lakhatási szegénység is van


– mondja Nagy Erzsébet.

Nagy Erzsébet, PDSZ – Fotó: RTL Klub / Házon kívül

A PDSZ őszi felmérése több mint 2400 pedagógus részvételével azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek 38 százalékának vannak lakhatással összefüggő problémái, és a válaszadók 70 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy nehézséget okoz-e kigazdálkodnia az egészséges táplálkozáshoz való költségeket.

Orbán Viktor is elismerte, hogy a pedagógusoknak igazuk van, a mostani 10 százalékos emelés nem oldja meg a problémát. Azt ígérte, hogy ha megnyerik a választást, akkor foglalkoznak a kérdéssel. A közoktatásért felelős államtitkár pedig azt mondta a Népszavának, hogy 2023-ban lehet átfogó bérrendezés a közoktatásban. A szakszervezet szerint nem tudnak addig várni, mert óriási lesz a tanárhiány.

A pedagógushiánnyal a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában is küzdenek. Turcsik Viktor intézményvezető azt mondja, hogy már 5-6 éve nem tudják feltölteni az üres tanári helyeket. Bizonyos szakokra egyáltalán nem találnak pedagógust, és amikor meghirdetik az állásunkat, akkor egy álláshelyre maximum egy pedagógus jelentkezik. A hiányzó tanárok óráit helyettesítésekkel oldják meg, de Turcsik Viktor szerint ez rontja az oktatás minőségét.

Előfordul, hogy például a matekórák felét az egyik pedagógus tartja, egy másik felét pedig egy másik. És az is előfordul, hogy nem teljesen felkészült, vagy nem szakos pedagógust tudunk beküldeni, mondjuk egy matekórára egy magyartanárt, vagy egy rajzórára egy olyan pedagógust, aki ehhez a szakhoz egyáltalán nem ért


– mondja Turcsik Viktor.

Turcsik Viktor – Fotó: RTL Klub / Házon kívül

A rendszeres helyettesítés mára szinte mindenhol a tanárok mindennapjainak része lett, ez pedig jelentősen növelte a pályán maradtak terhelését, amiért Neubauer Tamás szerint a tanárok nem kapnak plusz juttatást. Azt mondja, elvárják tőlük, hogy ingyen dolgozzanak, miközben a 2012-es oktatási reform előtt ezekért a helyettesítésekért extra pénz járt a pedagógusoknak. A köznevelési törvény módosításával ezt eltörölték, és megnövelték a kötelező heti óraszámot.

Ez a leterheltség most még tovább nőtt, mivel január elejétől kötelező lett a covid elleni oltás az állami iskolák tanárainak. Az oltatlanokat fizetés nélküli szabadságra küldték, a minisztérium adatai szerint összesen 780 tanárt, ez azonban még tovább nőhet a következő hetekben.

A Házon kívül riportját ide kattintva lehet megnézni.

 

#Belföld#pedagógus#tanár#fizetés#bértábla#pótlék#pdsz#orbán viktor

Címlapról ajánljuk