Belföld

Új információ derült ki a tanárbérek emeléséről a szakszervezetek és Maruzsa Zoltán találkozóján

rtl.hurtl.hu

2024. január 9. 19:00

„Sokkal okosabbak nem lettünk” – mondták a PSZ és a PDSZ képviselői, de valamit azért csak megtudtak.

Találkozót tartottak a PSZ és a PDSZ pedagógusszakszervezetek Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral. A tárgyalás után a PSZ-es Totyik Tamás arról számolt be: megutdták, hogy az ígért 32,2 százalékos béremelést a múlt évi átlagbértömeghez kell számolni, ami valamelyest kevesebb a korábbi számításokhoz képest.

Azt is elmondta: „Az viszont már biztos, hogy márciusban és az év végén is lesz egy korrekció, ez kell ugyanis ahhoz, hogy a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 72 százalékára felzárkózzanak”. Az Index szerint ezekre lettek volna kíváncsiak a szakszervezetek képviselői:

  • Kire vonatkozik a 32,2 százalékos béremelés?
  • Milyen értékhez tervezik viszonyítani?
  • Mi a helyzet a többi sztrájkköveteléssel?

Beszámolójuk szerint „sokkal okosabbak nem lettünk... Miért is hívott minket az államtitkár úr, ha mindenre csak azt mondja, majd jövő héten?” Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője azt mondta: „Ami a szabadságokat illeti, érdemes tudni, hogy volt egy jogszabályi módosítás, a munka törvénykönyve szerint már a gyermekek után járó pótszabadságokról is a munkavállaló dönthet. Azt kértük, ezt a szabályt a státusztörvénybe is vezessék át”, a nem pedagógus végzettségű technikai dolgozókra vonatkozva.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a következő pedagógussztrájk januárban jöhet. Nagy Erzsébet ekkor arról beszélt: belső felmérést készített a sztrájkbizottság, az eredmények azt jelzik, hogy a tanárok jelentős része vállalná január 31-én a munkabeszüntetést.

Nyitókép: RTL

#Belföld#pedagógus#PSZ#pdsz#egyeztetés#maruzsa zoltán#béremelés#sztrájk

Címlapról ajánljuk