Belföld

Elengedték a szerdai tüntetésen őrizetbe vett volt rendőrnyomozót, aki fuldoklott a könnygáztól

rtl.hurtl.hu

2023. május 4. 20:43

Csőgör Pétert semmivel nem gyanúsította meg az ügyészség. De előtte a földön fekve megbilincselték, a sok könnygáz miatt kórházba vitték, ahol azonban nem vizsgálták meg.

 

Szerdán ismét könnygázzal fújták le a rendőrök a Karmelita kolostornál a pedagógusokat érintő státusztörvény ellen tüntetőket. Csütörtökön délután engedték el a demonstráció egyik résztvevőjét, Csőgör Péter volt rendőrnyomozót, akit Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint hivatalos személy elleni erőszak gyanújával vettek őrizetbe a tüntetésen.

Csőgör Péter az rtl.hu-nak elmondta, hogy tüntetőként volt jelen, és átment a kordonon, miután mások kibontották előtte. A rendőrök ezután visszaszorították őket, és könnygázzal is lefújták. Ezután nyílt területről visszahúzták a lezárt területre, a földre fektették és hátrabilincselték a kezét.

A férfinél egy nagy, horgászbotra rögzített zászló volt, amin az oktatás helyzete miatti tüntetések jelképe, egy körben elhelyezett felkiáltójel szerepelt a „Ne hagyjuk” felirattal, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy hangadónak tekintették, a rendőrökben lehetett egy vágy arra, hogy a „zászlós embert” kiszedjék. Ugyanakkor semmi konkrétumot nem közöltek vele, hogy miért állították elő.

Miután bevitték a rendőrök, a ráfújt rengeteg könnygáz miatt alig kapott levegőt, kérésére kórházba vitték, de nem vizsgálták meg; reggel pedig közölték vele, hogy őrizetbe veszik.

Végül Csőgör Péter szerint 

a csütörtök délutánra kitűzött meghallgatásán az ügyész azt mondta, hogy semmilyen körülmény nem merült fel, ami alapján indokolt lenne, hogy hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítsák, így a gyanúsítotti kihallgatására sem került sor, és elengedték.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésében felvetette, hogy a Csőgör Péter elleni rendőri intézkedés bosszú is lehetett azért, hogy a napokban egy Facebook-bejegyzést tett közzé arról a rendőrről, aki a korábbi tüntetésen figyelmeztetés nélkül fújt könnygázt a tüntetőkre.

Elengedték a szerdai tüntetésen őrizetbe vett volt rendőrnyomozót, aki fuldoklott a könnygáztól
Csőgör Péter Hadházy Ákossal. Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

A volt rendőrnyomozó panaszt fog tenni a jogszerűtlen előállítás miatt. Mint mondta, nem közölték vele az előállítás okát, és az nyolc óránál tovább csak akkor tarthatott volna, ha a nyolc órán belül közlik vele, hogy négy órára meghosszabbítják. Ennek elmaradása miatt 

jogellenes fogva tartásért feljelentést tesz.

Mint korábban a Telex írta, Csőgör Pétert gazdasági főnyomozóként a Magyar Triatlon Szövetség ellenőrző testületének elnökévé választották. A szervezetnél több visszaélést is feltárt, és feljelentést is tett hűtlen kezelés és pénzmosás gyanúja miatt a szövetség korábbi elnöke, az Orbán Viktor fogorvosaként ismert Bátorfi Béla, valamint üzlettársa, Szűcs László ellen.

Csőgör szerint a szövetség 48 millió forintot költött olyan szoftverbeszerzésre, amit azután semmire nem használtak, és tízmilliókat költöttek olyan szoftverekre, amelyeket Szűcs László cégeitől vásároltak meg. A 180 millió forint közpénzből rendezett Budapestman verseny kapcsán 13 millió forint értékű szállítási és rakodási költséget talált, ebből a pénzből szerinte egy kamionnal háromszor meg lehetne kerülni a Földet.

Hadházy Ákos idén februárban arról posztolt, hogy Csőgör Péter ellen 19 pert indított a Magyar Triatlon Szövetség vezetése és magáncégeik, mert a feltárt ügyekről emailben tájékoztatta a szövetség tagságát. A rendőrségtől azután bocsátották el, hogy feljelentést tett az uniós pénzekből létesült Fogászati Turizmust Kutató Intézet kapcsán, ezt követően szerinte koncepciós eljárás indult ellene.

Csőgör Péter erről az rtl.hu-nak azt mondta: szerinte a szövetség márciusi közgyűlésén már az hangzott el, hogy ő jelenti a legnagyobb kockázatot a szervezetre azzal, hogy nyilvánosságra hozza az ott zajló ügyeket. Mint mondta, azzal próbálták kifúrni, hogy az ellenőrző testületet, amelynek tagja volt, feloszlatták és felügyelőbizottságot hoztak létre helyette. Ebbe őt már nem választották be, hogy ne lásson rá a pénzmozgásokra, noha idén már 650 millió forint állami támogatás érkezett a szövetségbe.

Nyitókép: Balint Szentgallay/NurPhoto via Getty Images

#Belföld#ma#tüntetés#rendőr#könnygáz#karmelita kolostor#státusztörvény#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk