Belföld

„A hatalom fiatalkorú diákokat veretett össze” – könnygáztól begyulladt szemek, hajnalig tartó fogság és düh a szerdai tüntetés után

Mohos MátéMohos Máté

2023. május 4. 15:49

Volt olyan kiskorú, akit hajnalig fogságban tartottak, közben pedig a szemét sem tudta kinyitni az arcába fújt könnygáztól.

Hatósági erőszakról, közvetlenül az arcba fújt könnygázról és hajnalig tartó fogságról számolnak be a tegnapi státusztörvény elleni tüntetés után a megmozdulásban részt vevő diákok és politikusok. A 444-nek a 17 éves Hidász Máté arról beszélt, hogy hajnali 4-ig benntartottak a Gyorskocsi utcai rendőrségen.

Az Egységes Diákfront tagja órákig ki sem tudta nyitni a szemét az arcába fújt könnygáztól.

Arról beszélt: „A rendőrök azt mondták, hogy ebből nem lesz semmilyen ügy, mivel sem hivatalos személy elleni erőszak, sem pedig rongálás nem volt a számlámon”. Hallotta, ahogy nézik a felvételeket a rendőrök, és mondják, hogy ezeken Hidász nem igazán csinál semmit. „Nagyon dühös voltam, nem a rendőrökre, hanem inkább a szituációra. Tehát értem én, hogy valakinek az a parancsa, hogy oszlassa a tömeget, akár könnygázzal, engem az zavar, hogy ezt valaki parancsba adja” – tette hozzá a diák.

„Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi” – ezt már annak a 17 éves fiúnak felszentelt diakónus apja mondta, aki rosszul lett a könnygáztól, miután közvetlenül arcon fújták. A Szemlélek riportjából nem derül ki, hogy azonos-e Hidásszal.

Hozzátette: „Meg lehet nézni a videófelvételeket: a fiam nem bántotta a rendőröket, egyszerűen egy oszlopelembe kapaszkodott, amikor közelről kétszer lefújták könnygázzal, aztán berángatták maguk közé a rendőrök”.

A TASZ szakértője, Hegyi Szabolcs azt nyilatkozta a lapnak: „Ez volt a leglátványosabb eset, itt konkrétan személyekkel szemben alkalmaztak könnygázt. Tompos Mártonnal szemben testi kényszert, pedig nem látszik, hogy ő tanúsított volna erőszakos magatartást, vagy erőszakosan ellenszegült volna. A másik fiú pedig háttal állt a rendőröknek, és úgy kapaszkodott a csőbe, a testhelyzete is azt támasztja alá, hogy nem erőszakosan, aktívan állt ellen a rendőröknek. Inkább próbálta meghúzni magát ott oldalt”.


A jogvédő szervezet összegzésében leszögezte: „sem az indulatos skandálás, sem a bejelentés hiánya nem teszi jogellenessé a tüntetést. A rendőrségnek ugyanolyan kötelezettsége van minden békés tüntetéssel kapcsolatban, akár be van jelentve, akár nincs: biztosítania kell”.

A Momentum képviselőjét, Tompos Mártont nagyjából hajnai egyig tartották fogva: pártja ötven tagja virrasztott a Gyorskocsi utcai fogda előtt. Ő azt írta Facebook-oldalán: „a Fidesz rendőrállama szintet lépett tegnap este”. Hozzátette: „A hatalom fiatalkorú diákokat veretett össze, egy komplett generáció jogos igényeire adott választ könnygáz formájában. Tegnap este testközelből tapasztalhattam meg a diákokkal közösen, hogyan viszonyul ez a hatalom az ország jövőjéhez...” 

Hadházy Ákos arról számolt be, hogy csütörtök reggel tudott beszélni Csőgör Péterrel, akit „a törvénytelen kerítést védő, brutális rendőrök őrizetbe vettek hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt”, és jelenleg is fogva tartanak. Beszámolója szerint a férfit elvitték kórházba, ahol viszont nem látta orvos.

Hadházy szerint a volt nyomozó tettei nem indokolják a rendőrök fellépését ellene. 

Egyszerűen nem értem, milyen cinizmus szorul a hős gyermekvédő rendőreinkbe, hogy ezt meg merik tenni

– írta. Ő úgy gyanítja, hogy a rendőrség volt tagja előállításának személyes motivációi is lehetnek.


A tüntető diákokról azt írta Hadházy: „Ne felejtsük el, a diákok nem gyújtottak fel autókat, nem szedtek fel köveket és nem támadtak rendőrökre, mint ahogyan azt pedig 2006-ban a kopaszok tették. De joggal voltak dühösek, hiszen hiába tüntettek lassan egy éve békésen, éjszakáztak Pintér minisztériuma előtt, élőláncoztak, szakadó esőben a Kunigunda útra is elmentek, senki nem volt hajlandó tárgyalni velük, a tanáraik pedig a tárgyalások eredményeként csak a bosszútörvény tervezetét kapták”.

Jámbor András így értékelte a tegnapi tüntetést: „Gumibotozzák az egy helyben álló embert, Tompos Márton képviselőt lerántják, könnygázt fújnak az arcokba! Korábban 14 napra ártatlanul bebörtönöztek egy Szikra aktivistát, szabálysértésért megbilincselnek egy képviselőt! És még ők hazudoznak erőszakról!” 

A Híradó tudósítása:


Az Egységes Diákfront képviselői arról beszéltek, ezidáig erősségük volt, hogy újfajta ellenállási formákkal jelentkeznek, a most felgyülemlő energiákat pedig fel tudják használni az ellenállásban. „Ha megint egyre többen, és egyre dühösebbek vagyunk, az növelni fogja az akciók intenzitását”. Pirint Gergő EDF elnökségi tag azt mondta: ők a tüntetések szervezésében a legjobbak, az agressziót egyértelműen elutasítják. Szerinte szerda este is abból lett az összecsapás, hogy a rendőrök elkezdték tolni a tömeget, aminek a sodrása sokakat akaratuk ellenére magával vitt.

Apáti Bence kormánypárti publicista viszont így értékelte a helyzetet: „Engem iszonyatosan felháborít, hogy a Gyurcsányista szakszervezet, vagy a Momentum, meg a drága jó dollármédia gyerekeket, gyerekkatonákat küld a karmelitát védő készenlétisekre. Akik persze karrierjük során soha nem voltak még ilyen óvatosak”. A Pesti Srácok pedig azt írja, hogy hazugság, hogy rendőrök verik a tüntetőket, akiket „provokátorok” „lázítottak”.

Végezetül pedig jöjjön pár sírva vigadós mém a tegnapi napról:


Nyitókép: Facebook

#Belföld#tüntetés#karmelita kolostor#könnygáz#fogda#hadházy ákos#diák#státusztörvény#Tompos Márton

Címlapról ajánljuk