Belföld

Könnygáz a Karmelitánál: gyülekezési joggal való visszaélés miatt indult eljárás a tüntetés szervezője ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 4. 6:28

A rendőrség öt embert állított elő hivatalos személy elleni erőszak miatt, nyolc fiatal ellen azért indult eljárás, mert maszkot viseltek.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, szerdán újabb tüntetést szerveztek diákok és tanárok a pedagógusokat érintő státusztörvény ellen. A tüntetők részben amiatt is tiltakoznak, hogy a múlt heti demonstráció résztvevőit a Karmelita Kolostornál a kordonokat védő rendőrök könnygázzal fújták le.

A szerdai tüntetés résztvevői ezúttal is Orbán Viktor miniszterelnök hivatalhoz vonultak, ahol tömött rendőrsorfal várta őket. Az este folyamán ismét dulakodás kezdődött a rendőrökkel, akik most is könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.


A tüntető diákok ellen bevetett könnygázről ezt írta a rendőrség által szerda este közzétett közlemény:

Az egyenruhások a támadókkal szemben a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 49. § (1) bekezdés alapján vegyi eszközt alkalmaztak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság összesítése szerint az alábbi eljárások indultak:

  • A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett.
  • A rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, őket a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentették fel.
  • Nyolc embert feljelentettek, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen, egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni akaró rendőrök elől.
  • Egy nőt pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő.
  • Délután egy belvárosban bejelentett gyűlés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak a rendőrök, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene.

A BRFK közlése szerint „a további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján folyamatban van”. 

#Belföld#pedagógusok#tüntetés#karmelita kolostor#könnygáz#rendőrség#státusztörvény#tanártüntetés#diáktüntetés

Címlapról ajánljuk