Belföld

A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt is nyomoz a Karmelitánál történtek miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 14:01

Gyülekezési joggal való visszaélés és rongálás miatt is eljárás indult a hétfői demonstráció után.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást indított a hétfői, Karmelita kolostornál történt kordonbontás szervezői ellen – írja a police.hu.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, hétfő reggel engedély nélküli demonstrációt tartottak tanárok és aktivisták a Belügyminisztérium épületénél, délutánra pedig a Kálvin térre hirdettek tüntetést a státusztörvény ellen.

Az RTL helyszíni tudósítója szerint kétezren is lehettek a Belügyminisztérium előtt. A rendőrök pedig könnygázt is bevetettek a tüntető diákok, aktivisták és kordonbontó politikusok ellen a Karmelitánál. A rendőrség csütörtöki közleményében hangsúlyozta, a minisztérium előtti tüntetés jogszerű volt, a másik demonstrációt viszont nem jelentették be.

A Karmelitánál többek között erővágóval és testi erővel is szándékosan rongálták meg a kerítést, így a rendőrség rongálás miatt indított büntetőeljárást több személy ellen. A rendőrök akkor használtak könnygázt, amikor az akció „agresszíven fellépő résztvevői” a kordon feldöntésével már „a rendőrök testi épségét veszélyeztették”.

Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt is feljelentést tettek a Központi Nyomozó Főügyészségen.

Hozzátették, az intézkedés után parancsnoki kivizsgálás történt. A rendőrség kedden határozottan visszautasította, hogy bárkit meg akarnának félemlíteni, szerintük az intézkedés „jogszerű és arányos volt”.

A Társaság a szabadságjogokért (TASZ) szakértője is jelen volt a Karmelitánál, szerinte a könnygáz használata indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben. Donáth Anna, a Momentum elnöke csütörtökön levelet írt Ursula Von der Leyen bizottsági elnöknek, melyben panaszt tett könnygázos oszlatásra.  

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#rendőrség#könnygáz#eljárás#karmelita kolostor#kordonbontás#tüntetés

Címlapról ajánljuk