Belföld

Donáth Anna az Európai Bizottsághoz fordul a könnygázas oszlatás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 13:24

A Momentum elnöke levelet írt az Európai Bizottságnak arról, hogy a Karmelita előtt könnygázzal oszlatták a tüntető diákokat, aktivistákat és politikusokat.

„A könnygázzal lefújt tüntetők ügyében levelet írtam az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyennek” – közölte csütörtökön Donáth Anna, a Momentum elnöke.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfő délutánra a Kálvin térre hirdetett tüntetést a státusztörvény ellen az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

Helyszíni tudósítónk szerint kétezren is lehettek a Belügyminisztérium előtt. A tüntetés később a budai Várban, a Karmelita kolostornál folytatódott, ahol a rendőrök könnygázt is bevetettek a tüntető diákok, aktivisták és kordonbontó politikusok ellen.

Donáth Anna most emiatt tett panaszt a Bizottságnál.

Világossá tettem Von der Leyen elnökasszony számára, hogy a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon.

– fogalmazott az EP-képviselő a Facebookon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délutáni közleményében határozottan visszautasította, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni. Szerintük csak a gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben” alkalmaztak vegyi eszközt, ami „jogszerű és arányos volt”. A TASZ közben azt állítja, a könnygáz használata aránytalan és indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben.

Csütörtökön a Reggeliben egy szemtanú, Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza, a gyülekezési jog szakértője beszélt a Karmelitánál történtekről:

 

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

 

#Belföld#donáth anna#momentum#kordonbontás#státusztörvény#tüntetés#könnygáz#európai bizottság#levél

Címlapról ajánljuk