Belföld

A rendőrség szerint jogszerűen vetettek be könnygázt a Karmelitánál tüntetők ellen

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 17:12

A rendőrség állítja, a könnygáz használata előtt többször is felszólították a Karmelitánál tüntető diákokat, aktivistákat és politikusokat, hogy lépjenek hátrébb.

A parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy „jogszerű, szakszerű és arányos volt” könnygázt alkalmazni a Karmelita kolostor előtt tüntetőkkel szemben – írja a police.hu.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfő reggel engedély nélküli demonstrációt tartottak tanárok és aktivisták a Belügyminisztérium épületénél, délutánra pedig a Kálvin térre hirdettek tüntetést a státusztörvény ellen. A délután kezdődő demonstrációt az ADOM Diákmozgalom, PDSZ – Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdette meg, helyszíni tudósítónk szerint kétezren is lehettek a Belügyminisztérium előtt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délutáni közleményében határozottan visszautasította, hogy a rendőrség bárkit meg akarna félemlíteni. Hozzátették, a be nem jelentett „gyűlés agresszív módon fellépő résztvevőivel szemben” a hatályos jogszabálynak megfelelően jártak el, ezért alkalmaztak vegyi eszközt.

A rendőrség állítja, a könnygáz használata előtt többször felszólították a tüntetés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) gyülekezési jogi szakértője is jelen volt a Karmelitánál, szerinte a könnygáz használata aránytalan és indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#rendőrség#karmelita kolostor#kordonbontás#tüntetés#könnygáz#státusztörvény#tanárok

Címlapról ajánljuk