Belföld

TASZ szakértője: Az, hogy a rendőrök foggal-körömmel védik a kordont, számomra érthetetlen

rtl.hurtl.hu

2023. április 25. 12:44

Szerinte a könnygáz használata aránytalan és indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben.

Mint arról beszámoltunk, könnygázt is bevetettek a rendőrök hétfő este a Karmelita kolostornál az újabb kordonbontási kísérletnél. Ellenzéki képviselők és az oktatás helyzete miatt tiltakozó tanárok és diákok próbálkoztak ezzel. Többször is dulakodás és lökdösődés alakult ki a tiltakozók és a rendőrök között. Emiatt Hadházy Ákos rövid időre a földre került. 

Hegyi Szabolcs, a Társaság a szabadságjogokért (TASZ) gyülekezési jogi szakértője is jelen volt a Karmelitánál, amikor a tüntetők kordont bontottak, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be, írja a 444.

Az, hogy a rendőrök foggal-körömmel védik a kordont, számomra érthetetlen. A könnygáz használata aránytalan és indokolatlan volt mind a kordont elbontani akaró képviselőkkel, mind a tüntetőkkel szemben

– mondta a 444-nek Hegyi.

A portál szerint Hegyi Szabolcs és a Magyar Hang helyszínen tartózkodó újságírója is úgy tapasztalta, hogy nem előzte meg figyelmeztetés a könnygáz használatát.

 A könnygáz bevetését többször szóbeli figyelmeztetésnek kell megelőznie, és ha ezek nem használnak, akkor a fokozatosság elve alapján használhatnak könnygázt is, ez azonban nem valósult meg

– mondta Hegyi.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#karmelita kolostor#könnygáz#tanártüntetés#tasz

Címlapról ajánljuk