Belföld

Odacsapott a Ryanair: A magyar kormány ökoadónak álcázza a pénzrablást

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 13:03

Szerintük csak ez csak a turizmus, a látogatók és a magyar családok túlzott megadóztatásáról van szó.

A Ryanair pénteken sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „a magyar Alkotmánybíróság megváltoztatta korábbi döntését, amellyel elfogadta a Ryanair alkotmányossági kifogását a magyar kormány által a veszteséges magyarországi légitársaságokra kivetett, sikertelen és logikátlan »extraprofit« adóval szemben.” 

A 24.hu írt róla, hogy az Alkotmánybíróság visszautasította a Ryanair alkotmányjogi panaszát. A légitársaság tavaly júliusban fordult a testülethez, mert megítélése szerint a kormány extraprofitadónak nevezett utasadója sérti az arányos közteherviseléshez való jogát. A kormányrendelet értelmében tavaly júliustól az átszálló utasokat kivéve minden, Magyarországról induló utas után meg kell fizetni. Az összege 3900 vagy 9750 forint az úti céltól függően.

A Ryanair szerint az Alkotmánybíróság döntésének nincs jelentősége, 

mivel a magyar kormány már felváltotta a légitársaságokra kivetett logikátlan »extraprofit« adót egy ugyanilyen nevetséges, hamis »ökoadóval«, amely utasonként akár 32 eurót is elérhet!

Mint a közleményben fogalmaznak: „ez az égbekiáltó kísérlet arra irányul, hogy a pénzrablást »ökoadónak« álcázzák, holott ez csak a turizmus, a látogatók és a magyar családok túlzott megadóztatása.”

Ezt is ajánljuk:
„A Malévval is milyen kiváló munkát végeztek” – a kormány reptérvásárlási tervein gúnyolódik a Ryanair vezére

Arról is írtak, hogy Ryanair és a hozzá hasonló légitársaságok már most is több millió eurót fizetnek minden évben az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere keretében, amely a Magyarországra érkező és onnan induló járatok kibocsátására vonatkozik. A magyar kormány kritizált megoldása csak kettős adóztatás egy olyan időszakban, amikor

a Magyarországra érkező és onnan induló fapados légi közlekedés elengedhetetlen a rekord inflációval küzdő magyar gazdaság versenyképessége szempontjából.

Emlékeztettek, hogy a Ryanair már nyolc útvonalat törölt és további hét útvonalon csökkentette a járatok számát Budapestről 2022 telére, közvetlen válaszul a magyar kormány extrapofitadójára és a szerintük azt helyettesítő ökoadóra.

A Ryanair szóvivője elmondta:

Ismételten felszólítjuk a magyar kormányt, hogy törölje el ezt az ostoba »ökoadót« a Magyarországról induló és oda érkező járatokra vonatkozóan, amely kárt okoz a turizmusnak és a munkahelyeknek, miközben a magyar látogatókat és állampolgárokat bünteti a magyarországi, rekord mértékű infláció idején.
 

Nyitókép: Julien Warnand / EPA / MTI

#Belföld#ryanair#alkotmánybíróság#adó

Címlapról ajánljuk