Belföld

Karácsony Gergely megkérdezi a budapestieket, járjon-e a 4-es, 6-os villamos vagy inkább a szolidaritási adót fizesse be a főváros

rtl.hurtl.hu

2023. április 21. 14:48

A főváros vagy a kormányt, vagy a villamost fizeti ki.

A héten robbant a hír, hogy fővárosi intézkedési tervre van szükség annak érdekében, hogy Budapest elkerülje a csődöt, a mostani kilátások szerint ugyanis augusztusra akár 76 milliárd forintos költségvetési hiánya is lehet az önkormányzatnak.

Budapest továbbá bepereli az államot, mert túlzónak tartja a szolidaritási adó mértékét: míg 2018-ban, Tarlós István idején csak 5 milliárd forintot kellett ezen a címen befizetni, addig idén már 58 milliárd forintot. A fővárosi vezetés ezért úgy döntött, hogy 25 milliárd forint értékben felfüggeszti a befizetést. 

Karácsony Gergely főpolgármester nemrég interjút adott a Telexnek, amelyben elmondta, mindent meg fog tenni azért, hogy őszintén beszéljenek a pénzügyi problémáikról, és elmondják azt is, hogy mindezt ki okozta. 

„… hát az például érdekes, hogy a magyar államnak valahogy pont annyi pénze, 58 milliárd forintja van arra, hogy Tiborcz István tőkealapjaiba fektessen be, mint amennyit idén elvonnak Budapesttől. Lehet, hogy a kormánypárti buborékban én leszek a hunyó, de a budapestiek és a legalább félig-meddig tájékozott emberek szerintem pontosan értik, hogy mi történik. Ha pedig valaki nem tudná, akkor hamarosan kapni fog egy főpolgármesteri levelet” – mondta Karácsony, és hozzátette, hogy 

minden 14 évnél idősebb budapesti állampolgárnak levelet küld, és megkéri őket, hogy vegyenek részt az első budapesti lakógyűlésen.

„Ehhez egy egyéni azonosítóval lehet majd csatlakozni a lakogyules.budapest.hu oldalon keresztül. Többek között azt a kérdést fogom feltenni, hogy mit tegyek, ha választanom kell a kormányzati elvonások kifizetése és a közösségi közlekedés fenntartása között. Én tudom a választ, de szeretném a budapestiekét is tudni” – mondta a főpolgármester.

Karácsony arról is beszélt, hogy tudja, hogy sokaknak a nemzeti konzultáció fog eszébe jutni, de itt nem erről, hanem egy valódi részvételi folyamatról van szó. 

„A szavazási honlap fejlesztését és a terjesztést is a saját kollégáink végzik, a nyomdaköltség pedig közbeszerzési értékhatár alatti összeg. De ami lényeges különbség: 

nem az történik, hogy eldöntünk valamit, aztán letagadjuk és ellene hergeljük a budapestieket, hanem a város erejét használjuk azzal a kormányzattal szemben, amely le akarja nyomni a víz alá Budapestet.

„Az érdemi kérdés, hogy Debrecen példáját követve állítsuk-e le a 4-es, 6-os villamost, vagy mondjam azt a kormánynak, hogy nem fizetem a sarcot, aminek egy része ráadásul teljes mértékben törvénytelen” – magyarázta, és hozzátette, hogy akkor tudnák befizetni a szolidaritási hozzájárulást, ha brutális járatcsökkentést hajtanának végre a BKV-nál.

A főpolgármester a Facebookon is bejelentette a budapesti lakógyűlés kezdeményezését.


Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#karácsony gergely#budapest#főváros#szolidaritási adó#bkk#tömegközlekedés

Címlapról ajánljuk