Belföld

Budapest beperli a kormányt

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 11:54

A főváros nem fizet be 25 milliárd forint adót.

„A Fővárosi Önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását a következő hónapokban” – kezdte Karácsony Gergely szerda reggel a főváros intézkedési tervének bemutatását a 444.hu beszámolója szerint. 

A csomag célja, hogy Budapest elkerülje a csődöt, a mostani kilátások szerint ugyanis augusztusra akár 76 milliárd forintos költségvetési hiánya is lehet az önkormányzatnak.

Karácsony szerint a főváros meg tudja oldani azokat a válságokat, amik nem belpolitikai természetűek (covid, energiaválság), de a kormány „Budapest-ellenes politika mellett kötelezte el magát”. Ennek jeleként említette, hogy

2018-ban, Tarlós István idején csak 5 milliárd forint szolidaritási adót kellett befizetniük az államnak, idén viszont 58 milliárdot.

Ebből 25 milliárdot törvénytelennek tartanak, ezért nem fogják befizetni a kormánynak. Karácsony szerint inkasszálni sem lehet majd, mert nem lesz pénz a főváros számláján. Azért éppen 25 milliárd forintot tartanak vissza, mert a főváros ennyivel többet fizet be jelenleg a költségvetésbe, mint amennyi állami támogatást kap. Az önkormányzat közigazgatási bíróságra megy, abban a reményben, hogy megállapítják a 25 milliárdnyi adó törvénytelenségét.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#budapest#karácsony gergely#adó#per

Címlapról ajánljuk