Belföld

Gulyás Gergely: Visszakerülnek a mikrovállalkozások a rezsicsökkentésbe, egy ideig marad az árstop

rtl.hurtl.hu

2023. április 20. 9:44

Egy darabig még maradnak a hatósági áras termékek, közben a kormány szigorúan monitorozza az élelmiszerláncok akcióit. Csökkentik az áram díját a mikrovállalkozások számára. Nem fogják legalizálni a könnyűdrogokat, több hónap múlva csökkenhetnek érdemben a hitelkamatok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszol az újságírók kérdéseire. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:34

Lomkoronasétányt csak lombok közé szabad építeni

A várólistákról azt mondta Gulyás Gergely, hogy szerint a szakrendelők esetében (például fül- orr- gégészet) nem kell sokat várakozni. A speciális beavatkozást igénylő esetekben viszont feltorlódtak a betegek a Covid után. Ha a szakrendelőknél is hasonló a tapasztalat, akkor az azonnali kormányzati beavatkozást igényel, a miniszter azt ígérte, hogy utánanéz a helyzetnek. 

  • A kilőtt farkasról azt mondta, hogy 3 évig tartó börtönnel büntethető a vadász, szerinte ez elég szigorú szabályozás. 
  • A tájékoztató végén azt is megjegyezte: csak lombok között legyen lombkoronasétány.   
körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:22

Gulyás Gergely szerint a látogatottság dönt az állami hirdetések elköltésénél

Nézettség, olvasottság – leginkább ennek alapján döntenek arról, hogy hol jelennek meg állami hirdetések Gulyás Gergely szerint. Valójában viszont az elköltött pénzek nem azzal arányosak, hogy mekkora egy adott médium elérése. 

A miniszter szerint a jogerős ítéleteket végre kell hajtani a helyreigazítások esetében is

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:20

A kormány hozott egy szabályt, bár nem sok értelme van

Jogharmonizációs kötelezettség miatt hozták azt a szabályt, amely lehetővé teszi, hogy valaki bejelentést tegyen amiatt, mert például valaki szivárványcsaládban él – állította Gulyás Gergely. Később azonban a szavaiból kiderült, hogy az uniós jog csak lehetőséget ad arra, hogy a nemzeti kormányok lehetővé tegyék különböző jogcímeken történő bejelentéseket, azt pedig már a hazai kabinet találta ki, hogy konkrétan ebben a témakörben legyen mód erre. 

Az is kiderült, hogy semmilyen büntetés nem követheti ezeket a bejelentéseket, azaz lényegében semmi értelme sincs. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:10

Módosul a paksi szerződés, de nem lesz drágább a beruházás

Módosították a Paks 2-ről szóló szerződést, de ez nem befolyásolja a végső árat és a garanciális feltételeket sem. A pontos szöveget azután lehet majd megismerni, ha az Európai Bizottság is jóváhagyja azt.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:08

Oroszország a partnerünk, nem a barátunk

Oroszország a partnerünk, gazdasági kapcsolatok kötnek össze minket – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez azt jelenti, hogy Moszkva nem a barátunk. Az Egyesült Államok viszont a szövetségesünk, azaz a barátunk is. Ahhoz, hogy Oroszország is ebbe a kategóriába sorolódjon, az kellene, hogy legalább a nemzetközi normákat betartsa – tette hozzá.

Az állam akkor bukhat pénzt a Nemzetközi Beruházási Bank elleni szankciók miatt, ha elveszik a bankba befektetett több mint 70 milliárd forintnyi tőkéből valamennyi – mondta a miniszter, aki szerint még nem lehet megmondani, hogy éri-e veszteség emiatt a költségvetést. Hozzátette: nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot a bank budapesti működése.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 11:02

Színpadot építenek a Kossuth térre és lefedik a füves részt

Azért kell 24 napra lezárni a Kossuth teret a pápalátogatás miatt, mert a színpadépítés miatt el kell keríteni egy részt és a füvet is le kell fedni. De ez csak a tér egy kisebb részét érinti Gulyás Gergely szerint, azaz a nagy része továbbra is megközelíthető lesz.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:53

Az infláció alapján jár a nyugdíjemelés

A kormány az éves várható infláció alapján emeli a nyugdíjakat, ha pedig néhány százalékkal magasabb a pénzromlás, akkor kiegészítés jár – fogalmazott a miniszter, aki szerint nem igaz, hogy az idősek hitelezik átmenetileg az államot, mert a juttatások januárban nőnek az előrejelzések alapján. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:50

Nem legalizálják a könnyűdrogokat

Amíg ez a kormány van hivatalban, addig nem legalizálják a marihuánát – jelentette ki Gulyás Gergely.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:45

Bizalom kell Gulyás Gergely szerint a svéd NATO-tagság támogatásához

2021-ben leégett az egyik encsi iskola, azóta konténertantermekben folyik az oktatás. A közbeszerzést lefolytatták, de még nem döntöttek a szükséges forrásokról, ez legkésőbb májusban megtörténik. 

A svéd NATO-tagság ratifikálása akkor történhet meg, ha a minimális bizalom visszaáll. Erről folyik a párbeszéd. 

A ratifikáció pontos dátumát viszont nem árulta el.

  • Egyelőre nincs még tervezet sem a pedagógusok státusztörvényéről, folyik az egyeztetés a tanárok képviselőivel, ezért Gulyás Gergely szerint korai lenne értékelni az új szabályokat. 
  • A törvénytervezet nem bosszú a kormány részéről.
  • A pegagógusok továbbra is elmondhatják az oktatáspolitikával kapcsolatos kritikájukat, az új törvény életbelépése után is. 
körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:39

Termékcsoportonként egy akció

Szentkirályi Alexandra azt mondta, hogy az akciókról szóló szabályozás azt mondja majd ki, hogy az élelmiszerláncoknak választaniuk kell a 20 termékcsoport közül egy terméket, amely egy hétig akciós lesz. Az akció mértéke legalább 10 százalékos.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:36

A kormány szerint nincs már nyitott kérdés az Unióval

Nincs olyan kérdés az Európai Bizottsággal, amelyről ne egyeztünk volna meg – mondta Gulyás Gergely.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:33

Gulyás: A régi határvonalakhoz évekig tartó háború kell

Az amerikai nagykövetség plakátkampánya Gulyás Gergely szerint azért háborúpárti, mert ez 60 évvel korábban lett volna aktuális. Akkor nem háborúpárti lett volna, hanem Magyarország szabadságharcát támogatta volna – jegyezte meg. 

Hozzátette: két álláspont van jelenleg, az egyik, hogy le kell ülni tárgyalni és békét kell teremteni. A másik pedig az, hogy a háború tartson addig, amíg azok a régi határvonalak alakulnak ki újra, amelyet a nemzetközi jog is elismer. Akik ez utóbbi mellett állnak ki, azok azt támogatják, hogy akár évekig is elhúzódjon a konfliktus – vélekedett Gulyás Gergely. 

Kérdésre elmondta:

  • A babaváró és a CSOK összegének emelését egyelőre nem tervezi a kormány.
  • A Fox News gigabüntetése ellenére a csatorna nem fake news.
körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:29

Marad a piaci ár a benzinnél

A kormány jelenleg nem tervezi, hogy kibővíti az árstopok rendszerét, így a benzin esetében sem várható ilyen döntés. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:28

Nem tudni, mikor jönnek pontosan az uniós pénzek

Folyamatosak a tárgyalások az Európai Unióval a támogatások utalásáról, a Bizottságtól várunk egy visszajelzésre, amelyet mindig néhány nap múlvára ígérnek – mondta Gulyás Gergely. Szerinte kisebb összegek érkeznek azért az országba. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:25

A diákok érdeke, hogy csak év végén távozhassanak a tanárok

Egy jó státusztörvény az iskolába járó gyerekek érdekét kell, hogy szolgálja, és ez összefügg a tanárok érdekével is – mondta Gulyás Gergely, aki szerint jogos elvárás a bérek emelése, de ezt az uniós forrásokból akarják finanszírozni, a folyósítást viszont akadályozza a baloldal. 

A diákoknak az az érdeke, hogy csak év végén távozhassanak a tanárok, annál ugyanis szerinte nincs rosszabb, minthogy egy pedagógus egyik hónapról a másikra otthagyja az osztályát. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#gulyás gergely#kormányinfó#kormányülés#orosz kémbank#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk