Belföld

Gulyás Gergely: Visszakerülnek a mikrovállalkozások a rezsicsökkentésbe, egy ideig marad az árstop

rtl.hurtl.hu

2023. április 20. 9:44

Egy darabig még maradnak a hatósági áras termékek, közben a kormány szigorúan monitorozza az élelmiszerláncok akcióit. Csökkentik az áram díját a mikrovállalkozások számára. Nem fogják legalizálni a könnyűdrogokat, több hónap múlva csökkenhetnek érdemben a hitelkamatok. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő válaszol az újságírók kérdéseire. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:22

Nem lesz strandársapka

Az MSZP azt kezdeményezte, hogy hatósági árasak legyenek a strandbelépők legyenek, Gulyás Gergely szerint ez azonban az önkormányzatokhoz tartozik, nem a kormány hatáskörébe. 

Az agrárforrások egyébként akadálytalanul érkeznek Magyarországra, nem érintik a kohéziós források körüli vitát – mondta a miniszter. A pályázatok kiírása is akadálytalan, nem igaz szerint Ujhelyi István állítása, hogy akadozik a rendszer. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:15

Megszűnik a diplomáciai mentesség is

A Nemzetközi Beruházási Bank székhelyáthelyezéséről (Budapestről Oroszországba) ma jelenik meg a Magyar Közlönyben a rendelet, így a jövőben diplomáciai mentességet sem élvezik majd a vezetők. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:11

Gulyás Gergely: Gyurcsány Ferenc ráparancsolt Karácsony Gergelyre

A főváros lépéséről, miszerint megtagadják a szolidaritási adó egy részének befizetését, Gulyás Gergely azt mondta: Tarlós Istvántól jelentős tartalékokat örökölt a mostani vezetés, mégis a csőd szélére került a város. A szolidaritási adó pedig nem a kormányé, hanem a szegényebb településeké, ebből a kormány egyetlen egy fillért sem lát.

A miniszter szerint Gyurcsány Ferenc ráparancsolt Karácsony Gergelyre, hogy nem elég keményen bírálja a kormányt, a főpolgármester pedig engedelmeskedett neki. 

Gulyás Gergely szerint a kormánynak nincs fizetési kötelezettsége Budapesttel szemben, így nem tartoznak semmivel sem. A Lánchídra szánt pénzt akkor kapják meg például, ha visszaáll az előző forgalmi rend, azaz megindul az autóforgalom az átkelőn. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:08

Több hónap múlva csökkenhetnek érdemben a hitelkamatok

Az MNB kamatcsökkentése jó irányba vezet, de most annyira magasak a hitelkamatok, hogy szinte senki sem vesz fel kölcsönt. Még sok hasonló lépésnek kell követnie a mostani lépést ahhoz, hogy újra érdemes legyen hitelt felvenni. Gyors javulásra nem számítok – mondta a miniszter, aki szerint az év második felében vagy a jövő év elején várható fordulat az építőiparban és a lakáspiacon. 

Az inflációt tekintve a kormány számításai szerint július-augusztusra várható áttörés. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:05

Tízmilliárd forintos kiadást jelent az ingyenes öntözés

A büdzsének 10 milliárd forintos többletköltséget jelent az ingyenes mezőgazdasági öntözés bevezetése – közölte Gulyás Gergely. 

Az amerikai nagykövetség plakátkampányáról szólva azt mondta, elkéstek az akcióval, 60 évvel ezelőtt kellett volna ezt hirdetni az utcákon. 

Emmanuel Macron francia államfő Európa stratégiai autonómiájáról szóló kijelentéséről úgy fogalmazott a miniszter, hogy szerinte ez egy bátor kezdeményezés, a kontinensnek ugyanis végre meg kell fogalmaznia a saját érdekeit. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 10:02

Szabályozzák az élelmiszerláncok akcióit

Szentkirályi Alexandra az árstopokról azt mondta, hogy a bevezetés óta több mint hatezer üzletet ellenőriztek, és amíg maradnak a szabályok, folyamatos vizsgálatokra lehet számítani. 

Állítása szerint elérhető az év végére az egyszámjegyű infláció. A Gazdasági Versenyhivatal pedig vizsgálni fogja az áruházláncok árképzését, „nincs helye a nyerészkedésnek” – fogalmazott. 

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolni (sajt, tej, zöldség, gyümölcs stb.), a kereskedelmi egység pedig csak akkor hirdethet akciót, ha az elmúlt egy hónapban tapasztalt áraknál 10 százalékkal olcsóbban kínálja a terméket. Ezt az árszintet legalább egy hétig fenn is kell tartani. 

A döntés csak a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti, a kisboltokat nem, és július 1-jétől lép életbe. A részletszabályokat később ismertetik. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 9:55

Jó hír a mikrovállalkozásoknak

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozásoknak az átlagfogyasztás felett 165 forintot kellett fizetniük kilowattonként, a kormány azonban úgy döntött, hogy egységesen 70 forintra csökkentik a kilowattonként fizetendő díjat. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 9:49

Június 30-ig meghosszabbították az árstopokat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az infláció magas értéke miatt meghosszabbították az árstopokat június 30-ig. Azt viszont már kedvező folyamatnak tartották, hogy a jegybank kamatcsökkentésbe kezd. Bejelentette, hogy a mezőgazdasági öntözés ingyenes lesz. 

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 9:47

A kormány arra számít, hogy elhúzódhat a háború

Gulyás Gergely azt mondta, hogy a szerdai kormányülés is a háború állásának áttekintésével kezdődött: a kabinet arra számít, hogy elhúzódhat a konfliktus, azt pedig aggasztónak tartják, hogy nukleáris fegyverek bevetése is felmerült. Megismételte, hogy elkötelezettek a béke mellett, és hogy továbbra sem szállítanak fegyvereket Ukrajnának.

körülbelül 1 évvel ezelőttrtl.hu2023. április 20. - 9:33

Túl magas az infláció

Orbán Viktor kormányfő pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy egyelőre túl magas az infláció ahhoz, hogy kivezessék az ársapkákat. A kormány a korábbi nyilatkozatok alapján a lehetséges kivezetési időpontokról is tárgyalt a szerdai ülésén. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#gulyás gergely#kormányinfó#kormányülés#orosz kémbank#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk