Belföld

Már egy egyszerű laborvizsgálatra is több hetet kell várni

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 14:59

A szakrendelők több mint felében két-háromszorosára nőtt a laborvizsgálatra való várakozási idő .

A szakrendelők több mint felében a laborvizsgálatra való várakozási idő két-háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott – írja a Népszava.

A Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség kért be adatokat a szakrendelőktől, amelyeknek a 43 százaléka válaszolt. Ebből derült ki az is, hogy a 75 százalékuk szerint növekszik a várakozási idő.

A lap szerint az okok között említették a kórházi műtétek számának emelkedését, valamint azt is, hogy a háziorvosok több laborvizsgálatot kérnek a korábbiaknál. Utóbbinak az az oka, hogy a háziorvosok finanszírozásában hangsúlyos elemként jelenik meg, hogy hogyan követik a gondozásra szoruló betegeiket, amit döntő részben laborvizsgálatok segítségével tehetnek meg.

A szakrendelők úgy próbálják orvosolni a helyzetet, hogy – amellett, hogy tartani fogják az előjegyzéses rendszert a normál ellátásokhoz – azonban a sürgős ellátásokat soron kívül fogadják, a napi keret fölött. Ugyanakkor lesz, ahol nem fogadnak területen kívüli beteget. Ahol pedig tudnak, ott plusz erőforrásokat vonnak be.


Nyitókép: Koronavírusteszthez vesznek vért egy nőtől a Pécsi Tudományegyetem egyik mintavételi pontján, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. Fotó: MTI/Varga György.

#Belföld#egészségügy#labor#laborvizsgálat#szakrendelő#orvos#betegellátás

Címlapról ajánljuk