Belföld

Boros Imre, az orosz „kémbank” magyar igazgatótanácsi tagja az RTL-nek: Az egész Nemzetközi Beruházási Bank meg fog szűnni

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 17:03

Boros szerint a büntetőintézkedések gyakorlatilag megsemmisítették az NBB-t. A közgazdász úgy véli, az oroszok is ki fognak lépni és akkor a banknak vége .

Az Egyesült Államok által hozott szankció a bank működését halálra ítélte, így ésszerű, hogy a kormány kilép belőle – mondta Boros Imre közgazdász, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának tagja csütörtökön az RTL Híradónak.

„Az NBB számlakapcsolatait letiltják, nem tud pénzt utalni, így vége. Gyakorlatilag megsemmisítették a büntetőintézkedések, olyan, mintha terrorbombázás történt volna” – tette hozzá.

Az oroszok is ki fognak lépni, ők sem tudják működtetni a bankot, megszűnik

– mondta Boros, aki szerint ezek után az eszközök és a követelések rendezésére kerül majd sor.

Boros arra reagált, hogy a kormány bejelentette, visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.

Az Orbán-kormány azután döntött így, hogy David Pressman, amerikai nagykövet szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat, és közöttük található a budapesti székhelyű, orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Pressman bejelentése után Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője azt mondta az amerikai lépésről, hogy az Egyesült Államok ezt csak jelzésnek, figyelmeztető lövésnek szánta Oroszország erősödő befolyása miatt.

A bank befizetett jegyzettőkéje 427 millió euró a G7 szerint, amiből több mint 25 százalék (108 millió) esik Magyarországra. Azt egyelőre nem tudni, ennek a pénznek mi lesz a sorsa.

Az ukrán háború kitörése után Csehország és Szlovákia már kilépett a bankból, majd Románia és Bulgária is bejelentette, hogy távoznak.

A legnagyobbrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban jelentette, hogy Budapestre teszi át a székhelyét, az országgyűlés pedig úgy döntött: a bank dolgozói teljes diplomáciai mentességet kapnak. Szakértők szerint ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe, ezért is emlegetik orosz kémbankként a pénzintézetet.

Nyitókép: A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székháza. Fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

#Belföld#Boros Imre#Nemzetközi Beruházási Bank#nbb#kilépés#kémbank#oroszország#szankció#egyesült államok

Címlapról ajánljuk