Külföld

„Nagyon remélem, hogy ha Magyarország csapatai be is vonulnak, akkor csak Kárpátaljára” – egyezkedne a magyarokkal az orosz képviselő

rtl.hurtl.hu

2023. április 1. 17:52

Putyin szóvivője után a Duma egyik képviselője is a magyar miniszterelnök békefenntartós mondatairól beszélt.

„Meglátjuk, mi lesz később. Mindenesetre nagyon remélem, hogy ha Magyarország csapatai be is vonulnak, akkor csak Kárpátaljára” – mondta Anatolij Wasserman, a Duma képviselője a Pravdának.

Wasserman arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában arról beszélt, hogy „közel vagyunk hozzá”, hogy elfogadott kérdéssé váljon az európai vezetők közötti beszélgetésben, hogy valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhetnek-e az Európai Unió tagállamai Ukrajnába.

Az orosz képviselő azt is elmondta, Kárpátalja történelme nagy része alatt Magyarország részét képezte, és az ott élő magyarokkal az orosz többség megtalálta az együttélés formáit. 

Ezek után pedig mi majd megbeszéljük a magyarokkal, hogyan biztosítjuk a magyar kisebbség és a régió orosz többsége érdekvédelmét 

– mondta a képviselő.

Pénteken Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt mondta a magyar kormányfő kijelentéséről, hogy arra nagyon fontos odafigyelni. Talán csak egy komoly csúsztatásról van szó, de ha nem, ez egy rendkívül veszélyes vitához vezet – tette hozzá Peszkov.

Nyitókép: Anatolij Wasserman. Fotó: Duma.

#Külföld#oroszország#kárpátalja#békefenntartó#Anatolij Wassermann#Duma#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk