Gazdaság

Lelép az orosz „kémbank” Budapestről, mennek haza Oroszországba

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 15:03

A bank szerint a kötelezettségeiket teljesítik, viszont mindent felhasználnak érdekeik védelmére. Magyarországnak több mint 70 milliárd forinttal tartozhatnak.

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából, ezért megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Oroszországba – közölte a bank a honlapján.

A közleményükben – amit az mfor.hu vett észre – azt javasolják a magyar kormánynak, hogy haladéktalanul kezdjék meg a 2019. február 5-én kelt megállapodásuk felmondását. Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg akkor Nyikoláj Koszovval, a Nemzetközi Beruházási Bank orosz elnökével arról, hogy az egykori KGST bank Moszkvából Budapestre költözik.

Az NBB azt is közölte, hogy minden kötelezettségüket teljesítik, viszont minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználnak „jogos érdekeik” védelmére.

David Pressman, amerikai nagykövet egy hete jelentette be, hogy az Egyesült Államok több mint 50 intézményre és személyre vetett ki szankciókat, és közöttük található a budapesti székhelyű, orosz Nemzetközi Beruházási Bank három fő tisztviselője is. A három vezető közül az egyik magyar állampolgár, Laszlóczki Imre, a bank alelnöke.

Pressman bejelentése után Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője azt mondta az amerikai lépésről, hogy az Egyesült Államok ezt csak jelzésnek, figyelmeztető lövésnek szánta Oroszország erősödő befolyása miatt.

A magyar kormány egy nappal később közölte, hogy visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.

A Népszava számítása szerint – 74 milliárd forintot kellene a banknak a magyar államnak visszafizetnie a 25,27 százalékos tulajdonrészért a kivonulás után. Ugyanakkor a bank más távozó országok – Bulgária, Románia, Szlovákia, Csehország – részét sem tudja egyben kifizetni, így bizonytalan, hogy megkapja-e Magyarország a pénzét.

A legnagyobbrészt orosz tulajdonban lévő bank 2018-ban jelentette, hogy Budapestre teszi át a székhelyét, az országgyűlés pedig úgy döntött: a bank dolgozói teljes diplomáciai mentességet kapnak. Szakértők szerint ez lehetővé tette orosz hírszerzők magyarországi tevékenységének bővítését, beutazásukat a schengeni övezetbe, ezért is emlegetik orosz kémbankként a pénzintézetet.

Nyitókép: A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) budapesti székházának bejárata. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Gazdaság#Nemzetközi Beruházási Bank#oroszország#nbb#kivonulás#távozás#budapest

Címlapról ajánljuk