Belföld

Bezárhatják a postákat az 1500 fő alatti kistelepüléseken, hacsak az önkormányzat nem fizet

rtl.hurtl.hu

2023. április 6. 14:20

Májustól akár be is zárhatják az 1500 fő alatti kistelepülések postahivatalait, ha az önkormányzatok nem tudják átvenni az üzemeltetést. Mobilpostával fogják helyettesíteni a hivatalokat.

Május 1-jétől bezárhatják az 1500 fő alatti kistelepülések postahivatalait, ha az önkormányzatok nem tudják átvenni az üzemeltetést – írja a 24.hu.

A lap úgy értesült, hogy a Magyar Posta körülbelül egy hónapja fordult levélben az érintett önkormányzatokhoz, hogy átvegyék a helyi postákat. Amennyiben nem veszik át az üzemeltetői szerepet, akkor meg is szüntethetik a hivatalokat, erről pedig érdemben még a dolgozók sem értesültek.

Az érintett településeken valószínűleg mobilpostával fogják helyettesíteni a hivatalokat.

Az alkalmazottak helyzete ugyanakkor bizonytalan: valószínűleg lehetőséget kapnak arra, hogy a környező településeken folytassák a munkát, így viszont a bejárás nehezítheti meg a dolgukat. Tóth József, a mintegy ezer lakosú Nagylók polgármestere a lap megkeresésére elmondta, hogy az önkormányzat vezérigazgatói tájékoztatást kapott, amelyben az együttműködés lehetőségei szerepeltek a postapartner programban.

Hivatalos értesítés nem érkezett a Fejér vármegyei település önkormányzatához, de a postai dolgozók már a bezárást emlegetik.

A Magyar Posta tavaly októberben átmenetileg megszüntetett 366 postahivatalt, hogy spóroljanak az energiafelhasználáson – de mint kiderült, azokon a helyeken véglegesen lehúzhatták a rolót, ahol nem kötöttek díjfizetéses szerződést a postával. Idén februárban 1200 fős leépítésről döntött a cég, miközben a postások mindössze 10 százalékos fizetésemelést kaptak.

Nyitókép: Róka László / MTVA / Bizományosi

#Belföld#magyar posta#postás#hivatalok#kistelepülés#bezárás#önkormányzatok

Címlapról ajánljuk