Belföld

Navracsics az EU-s pénzekről: nem csúszás, hogy Magyarország a saját maga által vállalt határidőket sem tartja

rtl.hurtl.hu

2023. március 31. 14:04

Szerinte jól állnak általában a tárgyalások az uniós pénzekről, és idén már egészen biztosan megérkeznek az első uniós források. 

Navracsics Tibor szerint nem jó szó a csúszás arra, hogy a magyar kormány nem teljesítette a március végi határidőre az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalásokat. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter az InfoRádiónak elmondta: a csúszás azt jelenti, hogy valaki nem készül el időre és a másik ehhez nem járul hozzá.

Ezzel szemben az Európai Bizottság jelezte, hogy a maga részéről nem jelent semmi problémát, ha a kidolgozottság érdekében egy-két nappal később fogadjuk el azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket a bizottság fontosnak tart – mondta a miniszter. Navracsics hozzátette:

Az Országgyűlés pár nappal később fogja elfogadni ezt a törvénycsomagot és nem a március 31-i határidővel, de ez az Európai Bizottság tudtával, sőt aktív támogatásával történt.

Ahogy azt az rtl.hu egy nappal korábban írta a kormánynak március végéig kellett volna teljesítenie maradéktalanul azokat a vállalásokat, amelyek nyomán megkapná az ország a visszatartott EU-s támogatásokat. A 27 feltétel nagy részét már teljesítette Magyarország, az EU azonban csak akkor utal, ha minden feltételt maradéktalanul teljesített az Orbán-kormány. Több mint 28 milliárd euró sorsa múlik ezen.

Navracsics Tibor az InfoRádiónak elmondta, hogy az  igazságszolgáltatás függetlensége témakörében van egy-két olyan apróbb részlet, amely további egyeztetést kíván, és azok is a vége felé járnak. A miniszter kijelentette:

Az idén egészen biztos, én abban bízom, hogy az év első felében az első uniós források megérkeznek.

Nyitókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében zajló Pajta Program eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. március 30-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#navracsics tibor#uniós pénzek#uniós források#kötelezettség#európai unió#eu

Címlapról ajánljuk