Külföld

EU-s pénzek: Magyarország a saját maga által vállalt határidőket sem tartja

rtl.hurtl.hu

2023. március 30. 7:02

A magyar kormány nem teljesítette az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalásokat.

A legutolsó közlés szerint a kormánynak március végéig kellett volna teljesítenie maradéktalanul azokat a vállalásokat, amelyek nyomán megkapná az ország a visszatartott EU-s támogatásokat. A 27 feltétel nagy részét már teljesítette Magyarország, az EU azonban csak akkor utal, ha minden feltételt maradéktalanul teljesített az Orbán-kormány. Több mint 28 milliárd euró sorsa múlik ezen.

A Népszava információi szerint az utolsó változtatások is már véghajrában vannak, lezárni azonban még nem tudták őket, így a március végi határidőt már egészen biztosan nem tudják majd tartani.

Még mindig vannak rendezetlen kérdések, ilyen az alapítványi egyetemek irányítására jellemző összeférhetetlenség, többek között még ennek a változtatásával is adós a kormány. Nem véletlen, hogy Navracsics Tibor jövő héten Brüsszelbe utazik, hogy Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyaljon.

A feltételek március végi teljesítése az Orbán-kormány önkéntes vállalása volt, nincs jogszabályba vésve, így a késlekedés nem jár végleges pénzvesztéssel, és egy ideig még nem is kell izgulni emiatt.

– teszi hozzá a lap.

A leggyorsabban az alapítványi egyetemek összeférhetetlenségi kérdését kéne rendezni, mivel az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program jövő évi finanszírozását biztosító jogi kötelezettségvállalásokat a nyár elején tető alá kellene hozni. A Népszava ugyanakkor megjegyzi: a tárgyalások elhúzódása olykor Brüsszelen is múlt, volt alkalom, amikor a testület késett vagy új követelésekkel állt elő.

Nyitókép: MTI / Vasvári Tamás

#Külföld#európai unió#uniós források#erasmus#európai bizottság

Címlapról ajánljuk