Belföld

Naponta akár 6,5 millió forint közpénz is elmehet a családbarátság népszerűsítésére

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. március 31. 13:00

Akár bruttó 2 milliárd forintot is elkölthet idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Családbarát Magyarország kommunikációs és rendezvényszervezési feladataira. 2018-ban volt a Családok Éve, azóta is tart a Családbarát Magyarország programsorozat. A befutó ezúttal is egy olyan vállalkozó konzorciuma lett, akinek százmilliárdos összértékben ad hasonló megbízásokat a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, és aki nyíltan szimpatizál a Fidesszel. 

2023-ban is folytatódik a Családbarát Magyarország kampány: idén akár bruttó 2 milliárd forintot (nettó 1 milliárd 574 millió forintot) is elkölthet kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM). A beszerzést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal bonyolította, a szerződést február 28-án írták alá.

A megbízást Balásy Gyula cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. alkotta konzorcium kapta.

Korábban részletesen bemutattuk, hogyan oszt ki százmilliárdos összértékben állami kommunikációs és rendezvényszervezési megbízásokat a Rogán Antal minisztériuma alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal Balásy Gyula cégeinek. A mostani megbízás is a hivatalon keresztül történt, ahogyan gyakorlatilag minden nagyobb állami kommunikációs, illetve rendezvényszervezési megbízás. 

A mostani, Családbarát Magyarországra vonatkozó szerződés a keretösszeg kimerüléséig, de legkésőbb december 29-éig hatályos. A KIM a keret 70 százalékára, csaknem bruttó 1,4 milliárd (nettó 1 milliárd 102 millió) forintra vállalt lehívást, a fennmaradó 30 százalékos anyagi mozgástér opciós összeg, ha esetleg még több pénzre lenne szükség a rendezvénysorozat és kampány lebonyolításához. 

Ez azt jelenti, hogy ha az utolsó napig kitart a keret, és az opciós összegből egy fillért sem vesznek igénybe, átlagosan napi bruttó 4,6 millió forintot költhetnek (beleszámítva minden naptári napot). 

Ha az opciós keret teljes kimerítését is belekalkuláljuk, akkor pedig átlagosan napi bruttó 6,5 milliós összeg jön ki. 

Ha esetleg nem tartana ki a pénz december 29-ig, úgy értelemszerűen nagyobb átlagértékek is előállhatnak. 

Érdekesség, hogy a pénzügyi fedezet „a KIM Igazgatáson kezelt 1040620 Családok Éve Programsorozat elkülönített szakmai keret terhére biztosított”.

2 milliárd forintot is elkölthetnek a családbarát kampányra

Novák Katalin 2017-ben a parlamentben beszélt arról, hogy 2018 a családok éve lesz. Így is történt, igaz, a 24.hu cikke szerint a családosok egy része csak hírből ismerte a családok évét, legfeljebb a hidakon elhelyezett zászlók vagy a hirdetések jutottak eszükbe róla. 

2019-ben Balásy cégei nettó 1 milliárd 181 millió forintos megbízást kaptak a Családbarát Magyarország integrált médiaügynökségi feladatainak ellátására, 2020-ban a programsorozat és kampány mindkét ütemét ők vitték el, ahogyan 2021-ben is ezek a cégek kapták a munkát bruttó 3,4 milliárdos keretösszegben,

Tavaly még a családokért felelős tárca nélküli miniszter, azaz Gulyás Gergely fennhatósága alatt futott a programsorozat, 2022 januárjában pontosan az ideivel megegyező összegű, bruttó 2 milliárd forintos szerződést írt alá a Miniszterelnökség Balásy Gyula cégeivel.

Ezt is ajánljuk:
Ezeken a helyeken a legjobb gyereket vállalni

Ahogy tavaly, úgy az idén sem tudható meg a szerződésből, hogy a programsorozat mikor indul, és milyen állomásai lesznek, a műszaki leírást tartalmazó mellékletet – amiből esetleg bármi egyéb kiderülhetett volna – ezúttal sem csatolták a dokumentumhoz. 

A családügyi államtitkárság a Fidesz 2010-es győzelme után jött létre, akkor még a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, majd Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) részeként. 2010 és 2014 közt Soltész Miklós töltötte be ezt a posztot, aki ma a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. 2014 és 2020 között szintén az Emmi keretein belül működött a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság, élén Novák Katalinnal, a jelenlegi köztársasági elnökkel. Novákot 2020-ban családokért felelős tárca nélküli miniszterré léptette elő a kormányfő. 

A 2022-es kormányalakítás után a családügyi államtitkárság az újonnan létrejött Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kötelékébe került, a posztot Hornung Ágnes tölti be, aki korábban a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára volt.

Nyitókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédet mond a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Gyereket a magasba! programja egyik kiemelt helyszínén Budapesten, a XII. kerületi Gesztenyés-kertben 2022. szeptember 24-én. – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

#Belföld#családok éve#családbarát magyarország#hornung ágnes#ma#kommunikáció#rendezvényszervezés#Balásy Gyula#Nemzeti Kommunikációs Hivatal

Címlapról ajánljuk