Tudomány-Tech

„Te hülye p.csa, tönkreteszlek!” – az influenszerek réme, aki milliós követőjű oldalakat tiltatott le az anyukája lakásából

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. április 2. 11:05

OnlyFans-sztárok és a szórakoztatóipar hírességei rettegnek, hogy elveszi a megélhetésüket biztosító Instagram-oldalukat, és milliókat is hajlandóak fizetni, hogy békén hagyja őket. Ő OBN, aki milliós követővel rendelkező oldalakat tud egy pillanat alatt eltüntetni, ha úgy tartja kedve, pusztán kedvtelésből. De hogyan képes erre, és miért nem tett semmit Mark Zuckerberg cége, a Meta?

Hogy pontosan ki is ő, azt nem tudni. Még az is lehet, hogy nem egyvalaki, hanem ketten, vagy többen vannak, lehet, hogy egy egész csapat. Egy biztos: az influenszerek, akiknek megélhetése az Instagram-oldaluktól függ, örülnek, ha soha nem lép kapcsolatba velük, mert az számukra könnyedén a véget jelentheti. 

OBN – vagy másnéven Brandon vagy OBNbrandon – ugyanis képes szinte bármilyen Instagram-oldalt letiltani, ha éppen ahhoz van kedve. 

Ahogy azt egyik áldozata mondta a ProPublica című amerikai tényfeltáró oldalnak:

Amint Brandon felfigyelt rád, akár azért, mert valaki megfizeti, vagy mert személyes küldetésének tekinti, hogy nyomorúságossá tegye az életed, annyi pénzt szed ki belőled, amennyit csak tud.

A tiltómágus

A ProPublica cikke szerint OBN valamikor 2020 nyarán kezdett el azzal foglalkozni, hogy oldalakat töröltet pénzért az Instagramról. A lapnak mintegy féltucatnyi, összesen több mint 45 millió követővel rendelkező ember mondta el, hogy Instagram-oldalukat ideiglenesen vagy végleg törölték, miután OBN megfenyegette őket. Az áldozatok között üzletemberek, modellek, marketingesek, szórakoztatóipari hírességek és felnőtt tartalmak készítői is voltak.

Olyan, mintha valaki felgyújtaná az üzleted, majd elsétálna

– jellemezte a majdnem nyolcmillió Instgram-követővel rendelkező OnlyFans-modell, Danii Banks a ProPublicának, hogy milyen érzés volt, amikor OBN elvette tőle közösségi oldalát, amit azóta visszaszerzett.


Elmondása szerint háromszázezer dolláros bevételkiesést szenvedett el, amikor OBN elérte, hogy a Meta letiltsa az oldalát, és ezen felül még több ezer dollárt is kizsarolt tőle felhasználói fiókjának helyreállítására. Banks az FBI-nál is feljelentést tett az eset miatt, de elmondása szerint semmit sem reagáltak.

Az Instagram-influenszerek réme, aki le tud tiltani szinte bárkit, akit csak akar
Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic

A szolgáltatását a Telegramon hirdető OBN több módszert is használ az Instagram-oldalak letiltására. Van, hogy feltöri az oldalt, majd szabálysértő tartalmakat rak ki, és a posztok miatt letiltják célpontját. Egy másik, széles körben alkalmazott módszer az Instagram hibáit használja ki.  

A tulajdonos Meta ugyanis egy félig automatizált rendszert használ a sértő tartalmakat posztoló oldalak tiltására: bárki feljelenthet a cégnél oldalakat, amik sértik a felhasználási feltételeket. A Vice magazin két évvel ezelőtt írta meg, hogy az interneten több programot is lehet találni, amik egymás után küldik a jelentéseket egy kiválasztott Instagram-oldalról, hogy azonnali tiltásra bírják a Meta rendszerét.

Emellett OBN a „megszemélyesítés” trükkjét is használja, amikor a csalók egyik kék pipás, hitelesített fiókjukat átalakítják, hogy pont úgy nézzen ki, mint a célpont oldala: ugyanazt a nevet és profilképet rakják rá, és a tartalmat is lemásolják. Majd feljelentik a Metánál az eredeti oldalt, mint kamu másolatot. Ahogy egy volt csaló a Vice-nak elmondta:

Egyszer jelentem őket megszemélyesítés miatt, és bumm, eltűnnek.

OBN a ProPublica cikke szerint azt is állította, hogy vannak kapcsolatai a Metánál, akik pénzért cserébe segítenek neki. Ez nem lenne meglepő. A Wall Street Journal tavaly novemberben arról számolt be, hogy a Meta több mint 24 munkavállalóját és szerződéses munkatársát bocsájtotta el, mert kenőpénzekért cserébe tiltottak le és állítottak vissza felhasználói fiókokat a Facebookon. Voltak esetek, amikor ezekért a szolgáltatásokért több ezer dollárt kaptak hackerektől.

Sokmilliós tét

Saját bevallása szerint OBN háromszázezer dollárt, azaz átszámítva több mint százmillió forintot keresett azzal, hogy pénzért letiltatott, és újra aktivált Instagram-fiókokat. Több ezer dollárért állítólag még arra is képes volt, hogy kék pipás, hitelesített oldalakat levetessen.

Szolgáltatását sértett szeretők, üzleti riválisok és féltékeny barátok használták, de elmondása szerint volt, hogy csak a saját szórakoztatására tiltotta le olyan emberek oldalait, akik megsértették valamelyik barátját vagy üzletfelét.

Kay Jenkins, aki az Instagram-oldalának köszönhetően nagyjából 17 ezer dollárt, azaz átszámítva nagyjából hatmillió forintot keresett havonta, például egy féltékeny nő miatt veszítette el fiókjait, akit felzaklatott, hogy akkori barátja vele táncolt egy Miamiban lévő szórakozóhelyen. A nő aztán felajánlotta neki, hogy szól OBN-nek, hogy állítsa vissza oldalait, és pár nap múlva ez meg is történt.

Nagyjából egy évvel később, 2022 szeptemberében OBN felvette a kapcsolatot Jenkinsszel, felajánlva, hogy pénzért kék pipássá teszi az oldalát. Amikor a nő visszautasított, és közölte vele, hogy többen is keresse. OBN másnap ráírt:

Te hülye picsa, tönkreteszlek!

Két nappal később a Meta felfüggesztette Jenkins fiókjait. A nő végül több részletben összesen 13 ezer dollárt (4,6 millió forint) fizetett neki, hogy visszakapja az oldalait, de OBN csak csúnyán átverte: oldalai pár napra újra éltek, majd megint zárolva lettek. Jenkins végül ügyvédet fogadott, és pert indított a Meta ellen.

Egy másik áldozata Murda Murphy, a népszerű rapper, Tekashi 6ix9ine menedzsere volt, akinek több mint háromszázezer követővel rendelkező oldalát azután töröltette, hogy a rapper egy másik előadó halálán gúnyolódott húszmillió követős Instagram-oldalán. Murphy a ProPublicának elmondta, hogy havonta akár húszezer dollárt is keresett a közösségi oldalán megjelent szponzorált posztokkal, és ezt a bevételt vette el tőle OBN.

Murphy kijelentette:

Ez a fickó hatalmasabb, mint a Meta, pedig az egy multimilliárd dolláros cég, és nem tudnak semmit sem tenni ellene.

Leleplezték?

A ProPublica nyomozása OBN kiléte után egy húszéves, Las Vegasban élő fiatalhoz vezetett, aki a lap cikke szerint az édesanyjával él egy társasházi lakásban. Amikor a lap munkatársa felkereste az otthonánál, az Edwin Reyes-Martinez nevű fiatal eleinte tagadta, hogy ismeri OBN-t, és állította, hogy nincsen semmi köze hozzá, de változtatott a történetén, amikor megmutatták neki, hogy az ő bankszámlájára érkeztek olyan pénzek (pár hónap alatt több mint tízezer dollár), amit OBN-nek szántak. Akkor már azt mondta, hogy egy Brandon nevű embernek tett szívességet azzal, hogy használhatta a bankszámláját, de azt állította, fogalma sincs a pénz eredetéről, és arról, hogy kihez került, miután továbbutalta az összegeket.

Miután a ProPupblica riportere beszélt Reyes-Martinezzel, későbbi megkeresésekre már nem válaszolt, közben OBN a Telegram-oldalán közölte, hogy többet már nem foglalkozik Instagram-oldalak tiltásával, közölve követőivel, hogy letilt mindenkit, aki a tiltásokat említi.

A Meta szóvivője a lapnak elismerte, hogy OBN több fiókot is sikeresen le tudott tiltani, de jelezte, hogy azóta már megszüntettek több, hozzá köthető fiókot. A szóvivő szerint OBN a legtöbbször azzal vert át embereket, hogy hamisan állította, képes letiltani és visszaállítani oldalakat a közösségi oldalakon. Emellett közölte, hogy a cég biztonsági fejlesztéseket hajtott végre, hogy hasonló eseteket ne fordulhassanak elő.

Nyitókép: Lefagyott Instagram alkalmazás egy okostelefon kijelzőjén Berlinben 2021. október 4-én – Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

#Tudomány-Tech#instagram#tiltás#hacker#meta#ma

Címlapról ajánljuk