Életmód

Ezeken a helyeken a legjobb gyereket vállalni

rtl.hurtl.hu

2023. március 19. 6:50

Az, hogy hol milyen az oktatási rendszer, csak egy része annak, mennyire családbarát egy ország. Ahogyan nem is csak feltétlenül az számít, mennyire bőkezű a családtámogatási rendszer. Fontos szempont az is, hogy hogy érzik magukat a gyerekek, és milyen lehetőségeik vannak a kikapcsolódásra. A CNN Travel az UNICEF adatai alapján összeszedte, hogy mely országok azok, amelyekben a legkönnyebb a szülők dolga, ha gyermeknevelésről van szó. Annyit elárulhatunk, a legjobbak között nincs ott Magyarország. 

Ha egy pár külföldre költözne, rengeteg szempontot kell mérlegelnie, ha ráadásul gyermeket is szeretnének vállalni vagy esetleg már eleve gyerekkel költöznének, akkor ez a helyzet még tovább bonyolódik. A BBC Travel olyan kritériumok alapján szedte össze a leggyerekbarátabb országok listáját, mint az oktatás minősége, a támogatások mértéke vagy a családi szabadságok rendszere, de fontos szempont még a bűnözési ráta, az egy gyerekre jutó zöldterület vagy játszótér aránya is.

Japán

Az UNICEF 2020-as gyermekek jólétére vonatkozó elemzésében Japán az első helyen áll, a gyerekek itt örvendenek a legjobb fizikai állapotnak. A világon itt van a legkevesebb túlsúlyos gyerek, a gyermekhalálozási adatok is itt a legkedvezőbbek. A 2022-es jelentés már vizsgálja azt is, hogy a gyerekeket körülvevő környezet mennyire alkalmas az egészséges fizikai és szellemi fejlődéshez. Japán kifejezetten jól áll a városi zöldterületek és a közlekedésbiztonság terén, emellett rendkívül alacsony a gyermeket érintő levegő- és vízszennyezettség.

Nemcsak a gyerekek, hanem úgy általában a családok számára is ez az egyik legbiztonságosabb ország a világon, például itt a legalacsonyabb a gyilkosságok száma.  A BBC cikkében megszólaló, jelenleg Londonban élő, viszont eredetileg tokiói születésű Mami McCagg szerint a gyerekek a város közepén mindenféle kíséret nélkül járhatnak iskolába, olyan biztonságos Tokió.

Nem szülne gyereket Magyarországra? Mutatjuk a világ legjobb országait gyermekvállalás szemopontjából
Fotó: illusztráció / Pexels

A gyerekek körülbelül hat éves koruktól önállóan járnak iskolába. Busszal vagy vonattal mennek, ha nem csak sétatávolságra vannak. Itt ez a normális, teljesen biztonságos. A szülők is nyugodtabbak, mert kevésbé kell aggódniuk a gyerekeikért.

– mondta Mami McCagg.

Mindezek mellett Japánban van a világ egy legjobb oktatási rendszere is, amely a 12. helyen áll a 76 országot rangsoroló OECD felmérés szerint. Emellett bőkezűen biztosítanak a szülőknek fizetett szabadságokat a gyermekvállalás idejére, az egyéb juttatások mellett 12 hónapig kapják meg a fizetésüket.

Észtország

A lista egyértelműen legnagyobb meglepetése Észtország, amely közel sem tartozik a világ legtehetősebb országai közé, viszont az itt élő gyerekek sokkal kisebb lég- és zajszennyezésnek vannak kitéve, mint bármelyik gazdagabb országban. Emellett még abban is kiemelkedően jó hely gyereknevelésre a balti állam, hogy több városi zöldterülettel rendelkezik mint sok más nagy, nyugati ország, megelőzik a sorban többek között az Egyesült Államokat, Kanadát, Ausztráliát, de még az Egyesült Királyságot is. Az észteknél kiemeledően sok a játszótér, nagy hangsúlyt fektetnek a sportra és az egészséges életmódra.

Észtországban a második legalacsonyabb az alacsony súllyal született csecsemők aránya a fejlett országok között, és általában elmondható, hogy magas színvonalú a terhesgondozás minősége.

Nem szülne gyereket Magyarországra? Mutatjuk a világ legjobb országait gyermekvállalás szemopontjából
Fotó: illusztráció / Pixabay

Az egyik legnagyobb vonzerő azonban Észtország oktatási rendszere, amely, ha az ázsiai országokat nem számoljuk, a világ élmezőnyében van. Az észt oktatási rendszerben tanuló gyerekek jobb matematikai, természettudományos és olvasási készségekkel rendelkeznek, mint bármelyik nyugati ország. A fejlett oktatás része, hogy már egészen fiatal kortól nagy hangsúlyt fektetnek a digitális készségek fejlesztésére.

Már az óvodákban is tableteken végzik a feladatokat a gyerekek, és mindezt a játékalapú tanulás részeként használják

– mondta Anne-Mai Meesak, az észt oktatási és ifjúsági bizottság projektmenedzsere.

A rendszer előnyei azonban túlmutatnak az olvasáson és az alapvető készségek fejlesztésén, ezt jelzi egy közelmúltbeli OECD-jelentés is, amely szerint az átlagos észt ötévesek jobbak különféle szociális készségekben, beleértve a más gyerekekkel való együttműködést és az érzelmek azonosítását, mint az Egyesült Államokban és Angliában.

A családoknak járó extra juttatások közül egyértelműen a fizetett szabadságokat érdemes megemlíteni, Észtország az egyik legbőkezűbb ezen a téren az egész világon: 100 nap szülési szabadságot, valamint 30 nap apasági szabadságot biztosítanak, ezen felül jár még 475 nap fizetett szülői szabadság, amit el is lehet osztani vagy részmunkaidő mellett felhasználni, erre a családnak a gyerek 3 éves koráig van lehetősége. A gyermek születése után 60 napig mindkét szülő otthon maradhat és ez időszak alatt mindkét szülő megkapja a fizetését. Minden szülő 10 munkanap fizetett szülői szabadságot is kap minden gyermek után, amíg a kicsi be nem tölti a 14. életévét.

Spanyolország

Spanyolország azért remek választás a gyerekvállalóknak, mert az országban nagyon alacsony a gyermekek megbetegedési aránya, köszönhetően a remek levegőnek és a jó minőségű víznek. A spanyolok annak ellenére kerültek fel erre a listára, hogy a szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások terén vannak náluk sokkal jobban teljesítő országok is. Általánosságban elmondható, hogy az itt élő gyerekek mentális egészsége kiváló, emellett jól teljesítenek a szociális készségek terén is nemzetközi összevetésben. A számszerűsített adatok szerint

Spanyolországban a gyerekek 81 százaléka könnyen barátkozik, miközben a serdülőkori öngyilkossági ráta az egyik legalacsonyabb, ha a fejlett országok adatait nézzük. 

Ez nem lepi meg Lori Zainót, aki 15 éve költözött Chicagóból Madridba. Az édesanya elmondása szerint a spanyolországi élet egyik legüdítőbb aspektusa az, hogy a közösség milyen befogadó a gyerekekkel.

Nem szülne gyereket Magyarországra? Mutatjuk a világ legjobb országait gyermekvállalás szemopontjából
Fotó: illusztráció / Pixabay

Társadalmilag abszolút elfogadható itt, hogy a gyereket mindenhová magával viszi a szülő, legyen szó éttermekről vagy akár bárokról. Azon sem akadnak fent, ha éjfélkor még az utcán sétálgat egy kisgyerekes család

– mondja Zaiano, aki szerint a gyerekeknek nagyon jót tesz a közeg, amiben élnek, többnyire csendesek, kiegyensúlyozottak, hamar megszokják, hogy hogyan kell felnőttek között viselkedni, de elmondása szerint, ha hangos egy gyerek, akkor sem forgatják a szemüket a helyiek.

Spanyolországban is jár szülői szabadság, az anyák és az apák egyaránt 16 hetet kapnak, ez idő alatt a teljes bérüket megkapják. Jogosultak erre azok is, akik nem állnak állandó munkaviszonyban, hanem szabadúszóként dolgoznak. A 16 hét után az édesanya legfeljebb három év fizetés nélküli szabadságot vehet ki, vagy visszamehet dolgozni félállásban. Ezeket a lehetőségeket minden, a spanyol társadalombiztosítási rendszerben regisztrált megkapja, aki az elmúlt hét évben legalább 180 napig fizetett járulékokat. A spanyolok a családtámogatási rendszerükkel nincsenek teljesen kibékülve, a BBC által idézett adat szerint a szülők 33 százaléka szerint az állam jobban támogathatná azokat a párokat, akik gyermeket vállalnak.

Finnország

Finnország két fontos területen is kiemelkedően teljesít „gyereknevelés” tekintetében az UNICEF szerint. A gyerekek világa kategóriában, amely azt vizsgálja, hogy a környezet milyen hatással van a kicsikre az első helyen végzett. Ide tartozik többek között a már említett levegő- és víz minősége is. Szintén a legjobbnak bizonyult abban a tekintetben, hogy a gyerekek milyen interakciókba kerülnek a különböző intézményekkel, ezalatt az iskolákat, óvodákat kell érteni, de ide sorolják a közlekedést vagy a zöldterületeket, játszótereket is.

A finn oktatás a világ egyik legjobbja, kiemelten erősek a gyermekek írás-olvasási és matematikai készségeinek fejlesztésében. A szülők ebben az országban a legelégedettebbek a gyerekekkel foglalkozó szakemberek munkájával.

Az 5-14 éves gyermekek halálozási rátája a világon az egyik legalacsonyabb, kevesebb mint a fele az Egyesült Államokban tapasztalhatónak. Az ország pedig bőkezű szülői szabadságot kínál azoknak a pároknak, amelyek gyermeket vállalnak. Ez egészen pontosan nyolc hét fizetett szülési szabadságot jelent, valamint további 14 hónap fizetett szülői szabadságot, amelyet a szülők maguk között oszthatnak el. Mindezek mellett igénybe lehet venni gyermekgondozási szabadságot, amelyet a gyermek három éves koráig kell kihasználni.

Nem szülne gyereket Magyarországra? Mutatjuk a világ legjobb országait gyermekvállalás szemopontjából
Fotó: illusztráció / Pixabay

Hadley Dean egy ötgyermekes brit apa, aki a családjával már élt Lengyelországban, Csehországban és Finnországban is. A család jelenleg Helsinkiben lakik, ami az ország fővárosa. A fejlett országok közül Finnország rendelkezik az egy főre jutó legtöbb városi zöldterülettel, megelőzve többek között a listán szereplő Észtországot is. Dean szerint a finn parkok össze sem hasonlíthatók más városi parkokkal, itt tényleg az van, hogy egy erdő van a város közepén. A család szerint a hosszú, sötét telek ellenére is megéri itt élni, a téli életet is megszokták már, a nyarakat pedig egyenesen imádják, még mindig csodásnak tartják, hogy 22 órán keresztül tartanak a nappalok.

Hollandia

Az összesített pontszámokat tekintve az UNICEF gyermekjóléti listájának élén Hollandia áll, az ország a gyerekek mentális egészségének megőrzésében az első helyen végzett, az oktatás és készségfejlesztés kategóriában pedig a harmadik helyet szerezték meg. Tíz 15 évesből kilenc azt állítja, hogy elégedett az életével, az UNICEF által vizsgált országok közül itt a legboldogabbak a fiatalok.

Amerikában mindenkinek azt tanítják, a gyerekekbe azt sulykolják, hogy kivételes vagy, nálunk inkább az van, hogy csak maradj normális, ez már önmagában is elég nagy őrültség

– magyarázza Olga Mecking, egy háromgyermekes lengyel édesanya, aki 13 éve él Hollandiában. Mecking, aki a Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing (A semmittevés holland művészete) című könyv szerzője úgy véli, hogy az ez a hozzáállás kevésbé stresszeli a gyerekeket, mintha mindenkinek azt mondanák, hogy kivételes egyéniség vagy.

Nem szülne gyereket Magyarországra? Mutatjuk a világ legjobb országait gyermekvállalás szemopontjából
Fotó: illusztráció / Pixabay

Az író véleménye szerint a holland fiataloknál nagy hangsúly helyeződik a társasági életre, rengeteg csoport, tábor, klub működik, ahol közösségi tevékenységet lehet végezni.

Az, hogy a holland családok és gyerekek boldogok, az strukturális tényezőknek is köszönhető. Nem lenne ilyen könnyű gyereket nevelni, ha nem létezne ez a rendszer

– mondta Mecking.

Az országban egész családok együtt mehetnek szabadságra, a gyermek születésekor 16 hét fizetett szülési szabadság jár és legfeljebb hat hét fizetett apasági szabadság is illeti őket.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Életmód#gyermeknevelés#juttatás#szülés#születés#gyed#támogatás#unicef#ma

Címlapról ajánljuk