Belföld

A törvény szerint Schadl György elé kellene járulniuk a börtönben a frissen kinevezett végrehajtóknak

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 11:25

Vannak, akik úgy értelmezik, hogy nem is járhatnának el végrehajtóként azok, akik nem tettek esküt az előzetes letartóztatásban lévő elnök előtt.

 

Mint Tíz végrehajtó tett esküt csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) zuglói székházában. Ám mint a Telex írja, a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint ezt a Kar elnöke előtt kellene megtenniük, aki nem más, mint az előzetes letartóztatásban lévő Schadl György.

Az MBVK szervezeti és működési szabályzatában ugyan szerepel, hogy az elnököt akadályoztatása esetén az alelnök és a titkár is helyettesítheti, amiről a Kar elnöksége tavaly külön határozatot is hozott, de sem a határozat, sem a szabályzat nem írhatja felül a törvényi rendelkezést. Az eskütétel ráadásul nemcsak formaság, a törvény szerint megszűnik a végrehajtói szolgálat, ha valaki nem teszi le az esküt a törvényben meghatározott módon.

A portál azt írja, Schadl Györgyöt meg lehet látogatni a fogdán, így akár le is tehetnék előtte az esküt a végrehajtók, de kétségtelen, hogy ez nem nézne ki túl jól, így inkább a Kar székházába szervezték a ceremóniát, az elnök részvétele nélkül. Többen viszont úgy értelmezik, hogy azok a végrehajtók, akik nem Schadl előtt tettek esküt, nem is járhatnának el végrehajtóként – a HVG információi szerint már van olyan adós, aki ezzel érvel saját ügyében a bíróságon.

Mint arról beszámoltunk, megszólalt az a végrehajtó, akinek az irodájában Schadl kezdte a pályát. Radics Csaba ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy az elnök letartóztatása óta kinevezett 35 végrehajtó törvénytelenül van a helyén, mert nem tették le a hivatali esküjüket a törvényben megfogalmazott módon. 

Nyitókép: RTL

#Belföld#schadl györgy#magyar bírósági végrehajtói kar#végrehajtás#börtön

Címlapról ajánljuk