Belföld

Rágalamzásért ítélték el Kósa Lajos ügyvédjét, akit korábban felnyomott az Origo újságírója

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 15:29

Fiák István informátorként működött közre egy Origo-cikk elkészülésében.

Az origós Kovács András 2017-ben írt cikket Czeglédy Csaba DK-s képviselő és a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről. Kovács András informátorként szólaltatta meg Fiák Istvánt, aki Kósa Lajos ügyvédje és barátja.

Ez az az ügy, amelyben az origós újságíró az utolsó szó jogán felfedte a forrását a bíróság előtt.

Kovács András újságíró a már lezárult perben azt állította, hogy a cikk megírása előtt Fiák Istvánnal konzultált, és mivel tudta, hogy Fiák Kósa Lajos barátja, és ismert ügyvéd, így nem kételkedett az információk valóságtartalmában.

A 24.hu megjegyzi, hogy ezeket az állításokat a rágalmazásért jogerősen elítélt Kovács a Fiák elleni perben is fenntartotta.

Czeglédyt több munkatársával együtt az origós cikk után őrizetbe került, az ügyészség azzal vádolta meg őket, hogy a Human Operatoron keresztül hatmilliárdos költségvetési csalást követtek el.

A perben a NAV nyilatkozata alapján kiderült, hogy a Human Operatorral kapcsolatos hatósági vizsgálatok során nem merült fel olyan adat, ami alátámasztotta volna a lap, illetve Fiák állításait

– írja a lap.

Az üggyel kapcsolatban indult egy magánvádas eljárás is, amely során Fiák Istvánt csütörtökön bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében a Budakörnyéki Járásbíróság. Az elsőfokú ítélet megrovásban részesítette Fiákot, és arra kötelezte, hogy 10 ezer forintot fizessen meg Czeglédy Csabának. Egyébként maga Fiák is érdekelt a diákmunkát közvetítő piaci szegmensben, mivel ő a Diák-Ész elnöke, és a Meló-Diák Holding Zrt. igazgatósági tagja.

Fiák az ítélethirdetés előtt elmondta, hogy valóban beszélt Kovács Andrással, azonban neki csak a Human Operatorról adott információkat, Czeglédyről nem. Kósa Lajos ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen.

Nyitókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára átadja a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést Kovács Andrásnak, az origo.hu hírszerkesztőjének a Pesti Vigadóban 2021. június 15-én. – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#kósa lajos#ügyvéd#rágalmazás#fiák istván

Címlapról ajánljuk