Belföld

Publicus: A többség szerint az Orbán-kormány által kritizált orvosok a betegbiztonságért küzdenek

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 5:46

A kormányzat és az orvosok konfliktusának híre szinte az egész országhoz eljutott.

A kormányzat és az orvosok konfliktusának híre szinte az egész országhoz eljutott, a kérdezettek 95 százaléka mondta azt, hogy hallott a vitáról, 60 százalékuk pedig egyetért a doktorok tiltakozásával – áll a Publicus Intézet Népszava számára, 1012 fő megkérdezésével készült, a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív kutatásában.

A felmérés azt követően készült, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozást indított az egészségügyi reform alaposabb átgondolásáért. Válaszlépésként a kormány szétverte a kamarát, erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:


A lap szerint a kérdezettek 62 százaléka úgy ítélte meg: az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy az felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár. 

Az ellenzéki szimpatizánsok 88 százaléka tartja azt, hogy az orvosok a betegbiztonság javításáért küzdenek. 

A Fidesz támogatói között is többségben vannak azok, akik megértőek az orvosok akciójával, 43 százalékuk látja úgy, hogy a doktorok a betegbiztonság javításért küzdenek, 33 százalékuk tartja felelőtlennek a tiltakozást, és 24 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A lap szerint más eredmény született, amikor kérdésből egyértelmű volt a kormány álláspontja is. Arra is rákérdeztek a kutatásban: Egyetértenek-e azzal a kormányzati állítással, amely szerint azért kellett a kötelező MOK-tagságot megszüntetni, mert az orvosi kamara veszélyezteti a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát? A kérdezettek 58 százaléka nem vagy inkább nem értett egyet ezzel, ám a Fidesz-KDNP táborában már magasabb, 60 százalék volt a kormány narratíváját elfogadók aránya, 22 százalékuk utasította el azt.

Nyitókép: illusztráció – Lakatos Péter / MTI

#Belföld#mok#egészségügy#orvos#felmérés

Címlapról ajánljuk