Belföld

Brüsszelnek írt levélben bizonygatják az alapítványi egyetemek vezetői, hogy nincs rajtuk politikai nyomás

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 16:01

A rektorok azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy szüntessék meg az uniós programokból való kizárást, és jóvátételt is kértek a történtek miatt.

Levélben fordul 21 magyar alapítványi egyetem rektora az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy kizárták intézményeiket több programból – írja a Magyar Nemzet.

Az egyetemek vezetői azt sérelmezték, hogy úgy zárták ki az intézményeiket az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból, hogy velük előtte nem egyeztettek. A rektorok úgy vélik, hogy „a magyar egyetemista, oktatói és kutatói közösséget ért sérelem napról napra egyre jelentősebb, aminek következtében újabb és újabb kutatásokból, együttműködésekből zárják ki őket”.

A lap szerint azzal érveltek a levélben, hogy a modellváltó egyetemek a meghatározó nemzetközi rangsorokban is jelentőset léptek előre. Azt is állították, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel.

A rektorok végül kérték az uniós programokból való kizárás megszüntetését és a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

Az Európai Bizottság januárban függesztette fel az Erasmus+ programot a magyar alapítványi egyetemeken. A Bizottság azért döntött így, mert szerintük az alapítványi struktúra a jelenlegi formájában nem képes garantálni, hogy transzparens módon használnák fel az uniós támogatásokat.

Azóta a kormány javaslatot tett arra, hogy a kuratóriumban kik ne foglaljanak helyet (a miniszterek), azonban mint a minap kiderült, Brüsszel szűkebbre szabná azok körét, nem tartják elégségesnek, hogy csak a miniszterek mondták le a sokszor magas fizetéssel járó kuratóriumi tagságot.  A magas rangú kormánytisztviselők kategóriájában a közigazgatási államtitkárokra és az államtitkár-helyettesekre, továbbá a kormány- és a miniszteri megbízottakra vonatkozna a korlátozás. Az EB a kormány által javasolt hatéves és egyszer újabb hat évvel meghosszabbíthatónál mindenképpen rövidebb időben határozná meg az alapítványi kuratóriumi tagok mandátumát.

Nyitókép: A Budapesti Corvinus Egyetem. Fotók: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Belföld#oktatás#rektor#kuratórium#erasmus#erasmus+#európai bizottság#ursula von der leyen#levél

Címlapról ajánljuk