Belföld

A kormány kirakná a minisztereket az egyetemi kuratóriumokból

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. február 6. 15:32

A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született – közölték az RTL Híradóval.

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradó kérdésére hétfőn.

„A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született. Ennek egyik oka, hogy az Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés” – írták.

A válasz alapján a kormány arra számít, hogy a miniszterek nem lehetnének kuratóriumi tagok. 

Ugyanerre utalt egy hete Navracsics Tibor területfejlesztési és EU-s forrásokért felelős miniszter is. Úgy fogalmazott: amikor tárgyaltak, nem tudták megmondani, hogy egészen pontosan milyen körre gondolnak az összeférhetetlenség tekintetében, a miniszteri szint tűnik egyértelműnek.

Még a múlt hónapban derült ki, hogy nem kaphatnak friss uniós támogatásokat az Erasmus+ oktatási csereprogramra, valamint a kutatást és innovációt támogató Horizont Európa programra azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Huszonegy magyarországi egyetem működik ilyen formában, többek közt a Pécsi, a Szegedi és a Miskolci Egyetem is.

Az Európai Bizottság szerint igencsak aggályos a felsőoktatás függetlensége szempontjából, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Kihívások és értékek - Az Európa Projekt-kutatás eredményei 2022-ben című konferencián a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány szervezésében a Várkert Bazárban 2023. január 31-én.Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Belföld#egyetem#kuratórium#területfejlesztési minisztérium#navracsics tibor

Címlapról ajánljuk