Belföld

Brüsszel ellenjavaslata még jobban megszorongatná a magyar egyetemi kuratóriumokat

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 17:21

Nem elég, hogy csak a miniszterek lépnek ki – magyar kormány által javasoltnál szűkebbre vonnák a tagság körét.

A magyar kormány által javasoltnál szűkebbre vonná Brüsszel a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagságának körét, értesült a Szabad Európa. A lap szerint a polgármestereket nem érintené az Európai Bizottság korlátozása.

Ez azt jelenti, hogy további tárgyalásokra lesz szükség a kormány és az EB között azért, hogy az új Erasmus-programokban magyar diákok is részt tudjanak venni. A magyar kormánynak a héten átnyújtott javaslat részben átfedést mutat az utóbbi ajánlatával, azonban a lap szerint sok szempontból szigorúbb.

A magas rangú kormánytisztviselők kategóriájában a közigazgatási államtitkárokra és az államtitkár-helyettesekre, továbbá a kormány- és a miniszteri megbízottakra vonatkozna a korlátozás. Az EB a lap szerint a kormány által javasolt hatéves és egyszer újabb hat évvel meghosszabbíthatónál mindenképpen rövidebb időben határozná meg az alapítványi kuratóriumi tagok mandátumát.

Nyitókép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter előadást tart a Kihívások és értékek - Az Európa Projekt-kutatás eredményei 2022-ben című konferencián a Várkert Bazárban 2023. január 31-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán.

#Belföld#európai bizottság#brüsszel#ajánlat#szigorítás#kuratórium#egyetem#erasmus

Címlapról ajánljuk