Belföld

Megunták a sződligetiek a száguldozókat, maguk raktak ki egy 20-as táblát egy lakó-pihenő övezetben

rtl.hurtl.hu

2023. március 4. 17:25

Így emlékeztetnék az autósokat, hogy mennyivel mehetnek.

A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni, ám ezt a legtöbben elfelejtik, vagy úgy gondolják, 30-as sebességgel haladhatnak. 

A sződligetiek azzal segítik feloldani a sebességhatár körüli bizonytalanságot, hogy egy saját gyártmányú 20-as táblával figyelmeztetik a járművel érkezőket: ennyi a maximum – írja a Telex.

A Magyar Kerékpárosklub elnöke egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a szervezet 6 éve kezdeményezte a KRESZ módosítását, de sajnos még mindig nem jutottak a végére. „A sződligeti lakosok nem várták ki a változást, és maguk barkácsolták össze az egyik külföldi példára született táblamódosító javaslatunkat” – írta Kürti Gábor.

Saját ismeretségi körben tesztelve, az autóvezetők 70-80%-a azt hiszi, hogy a lakó- és pihenőövezetekben 30 km/h a maximum sebesség. Ráadásul – a többi sebességhatárhoz hasonló ráhagyás miatt – ezt sem tartja be szinte senki, így az itt jellemző sebesség 35-45 km/h

– tette hozzá. 

A Telex azonban emlékeztet, hogy az ilyen táblák kihelyezésével csínján kell bánni, ugyanis jogszabályba ütközik. A jószándékú helyi lakos komoly büntetést is kaphat, mivel a táblák kihelyezése, karbantartása az útkezelő joga és feladata, jelen példánál maradva valószínűleg a helyi önkormányzaté. 

Nyitókép: Facebook 

#Belföld#Sződliget#kresz#tábla#forgalom#sebességkorlátozás#lakó-pihenő övezet

Címlapról ajánljuk