Belföld

Kiderült, hogy a kormány valójában mennyivel emelné a pedagógusok bérét

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 6:47

Az infláció 26,2 százalékos, az emelés mértéke ennél jelentősen kevesebb lehet. 

26,2 százalékos inflációs környezetben 10 százalékkal emelné a pedagógusok bérét a kormány, derül ki a Belügyminisztérium csütörtökön közzétett javaslatából. A BM indkolása szerint a többi csak akkor jöhet, ha

Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat.

Ha ez bekövetkezne, akkor az idei béremelés mértéke januárig visszamenőleg legalább 21 százalékos lehet. Aztán a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés mértéke. A cél, hogy 2025-re a pedagógusok átlagfizetése elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát, írja a 444.hu.

„A köznevelés működésének sajátosságaihoz igazodó, az életkor és a szolgálati idő helyett a teljesítményt előtérbe helyező foglalkoztatási szabályozást teremt. Ennek keretében új, sávos bérrendszert kíván bevezetni, előtérbe helyezi a teljesítményalapú besorolást, optimalizálja az előmenetelt, valamint lehetőséget biztosít a munkavállaló és a munkáltató számára a teljesítményalapú bérezésre. A javaslat növelni kívánja a munkáltatók önállóságát a feladatok ellátásában, és megteremti annak lehetőségét, hogy a szülők – igényük esetén – fokozottabban támaszkodhassanak a köznevelés intézményrendszerére” – olvasható a javaslat indoklásában.

A Pedagógusok Szakszervezete úgy látja: a pedagógushiányt akarja leplezni a kormány az új teljesítményértékelési rendszerrel. Azt mondják, az új rendszer arra akarja ösztönözni a tanárokat, hogy még több ingyenmunkát végezzenek. A Híradó szerkesztőségéhez a gimnáziumokat érintő rész jutott el, ebben az áll, hogy a pedagógusokat egy iskolán belül kategóriákba sorolják:


Nyitókép: Illusztráció – Komka Péter / MTI

#Belföld#oktatás#pedagógus#béremelés#infláció

Címlapról ajánljuk