Belföld

Két nap alatt már csaknem 8 ezer orvos jelezte, hogy maradna a kamarában

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 17:57

A MOK-nak összesen mintegy 50 ezer tagja lehet, nekik 30 nap alatt nyilatkozniuk kell, hogy továbbra is a kamarában akarnak-e maaradni.

Pénteken kora délutánig összesen 7901 fő nyilatkozott arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagja kíván maradni – tudta meg az RTL Híradó a kamarától.

A MOK-nak körülbelül 42 ezer aktív orvosból és nagyjából 8 ezer nem aktívból áll a tagsága. Nekik 30 napjuk van arra, hogy nyilatkozzanak arról, hogy maradni akarnak, ha ezt nem teszik meg, automatikusan törlődnek a tagságból.

A Magyar Közlönyben szerda este hirdették ki az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását, amellyel gyakorlatilag lenullázta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogait a kormány. A kihirdetett jogszabály megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A tárca azzal indokolta a lépést, hogy a MOK az új ügyeleti szerződés bojkottjára vonatkozó felhívása a betegek egészséghez való alapjogát sérti.

A MOK szerint a kormány az ötvenes éveket idéző koncepciós eljárást indított ellenük.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát.

Nyitókép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Fotó: MTI/Lakatos Péter.

#Belföld#magyar orvosi kamara#mok#tagság#nyilatkozat#törvénymódosítás

Címlapról ajánljuk