Belföld

Az uniós pénzek is veszélybe kerülnek az orvosi kamara ellehetetlenítése miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 5:49

A kormány azt is megígérte, hogy minden törvényjavaslat esetében hatásvizsgálatot készít. 

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát – írta a Népszava

A lap megkeresésére a testület szóvivője azt mondta, hogy „a magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából”

Az Orbán-kormány tavaly decemberben Brüsszelben vállalta, hogy 

  • javítani fogja a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát hatékony szociális párbeszéd, az érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres hatásvizsgálatok révén. 
  • Kötelezte magát, hogy az általa kezdeményezett jogszabályok minimum 90 százalékát legalább egy minimális időtartamra nyilvános konzultációra bocsátja, vagy ha ezt elmulasztja, megfelelően megindokolja, hogy miért nem tartott róla egyeztetéseket. 
  • A kabinet azt is megígérte, hogy minden törvényjavaslat esetében hatásvizsgálatot készít. 

A helyreállítási pénzt tartalmazó buksza csak azután nyílik meg Magyarország számára, hogy teljesített 27 szuperfeltételt. Ezekbe beletartozik az igazságszolgáltatási rendszer reformja és a korrupció visszaszorítását célzó törvények és intézkedések meghozatala. A kormány március végére ígérte a feladatok teljesítését. Az első fizetési kérelem csak azután érkezhet meg Brüsszelbe, hogy a végrehajtást az Európai Bizottság, majd a pénzügyminiszterek tanácsa is kedvezően értékelte, ami hónapokig tarthat.

Erősek vagyunk és folytatjuk – mondta a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az RTL Híradónak. A kamara jogköreit csorbító törvénymódosítás életbe lépése után alig fél nappal már két és félezer orvos jelezte, hogy a kamara tagjai akarnak maradni:


Nyitókép: Geert Vanden Wijngaert / MTI / AP

#Belföld#magyar orvosi kamara#egészségügy#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk