Belföld

A kormány újabb két héttel elhalasztja a svéd és a finn NATO-csatlakozásról döntő zárószavazást

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 6:40

Mégsem a jövő héten szavaznak.

A hvg.hu információi szerint tovább csúszik a svéd-finn NATO-csatlakozási kérelem megszavazása, erről egy balatonfüredi összevont Fidesz-KDNP frakcióülésen születhetett a döntés a lap szerint. 

A zárószavazást eredetileg a jövő hétre tervezték, de minden valószínűség szerint a március 20-i héten fog megszületni a döntés.

A lap megjegyzi, már most 7 és fél hónapja parkoltatják a kérdést, a legújabban már arról volt szó, hogy tárgyalódelegációt fog a magyar kormány az érintett országokba küldeni, hogy rendezzék a vitás kérdéseket.

Ez az álláspont egybecseng azzal, amit Orbán Viktor korábban mondott a skandináv országok csatlakozási kérelmével kapcsolatban.

Az nem járja, hogy azt kérik, vegyük fel őket, miközben ők hazugságokat terjesztenek Magyarországról.

mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: vita alakult ki a frakcióülésen. Hozzátette, a Fidesz nem megy csak úgy bele a finn és svéd NATO-csatlakozás megszavazásába, hanem a vitarendezés érdekében tárgyalódelegációt küldenek a két országba. Kocsis elmondása szerint vitarendezésre azért van szükség, mert svéd és finn részről „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

A Politicónak a napokban egy svéd tisztségviselő arról beszélt, hogy Magyarországnak ebben az ügyben nincs igazán ütőkártya a kezében, mert az EU-ban már „mindenki unja” az Orbán-kormány szokásos zsarolási technikáit. A Süddeutsche Zeitung pedig eközben arról írt, hogy „Orbán nem lenne Orbán, ha nem pókerezne, és nem terhelne meg egy ilyen döntést számos önérdekkel”.

Az említett delegációt Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke vezeti majd. Jövő héten indulnak útnak, hogy rendezzék a vitás ügyeket. 

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztatón a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#nato#svédország#finnország#csatlakozás#kormány#döntés

Címlapról ajánljuk