Külföld

Svéd tisztségviselő: Mindenki kezdi unni Orbán Viktor szokásos zsarolási taktikáit

rtl.hurtl.hu

2023. március 1. 9:08

A Politicónak egy EU-diplomata pedig azt mondta: a magyar miniszterelnök gyenge lapokkal játszik, és nem engedheti meg magának, hogy újabb szövetségeseket idegenítsen el magától a finn és svéd NATO-csatlakozás ügyében. 

Brüsszelben attól tartanak, hogy Orbán Viktor zsarolásra használja fel Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – írta a Politico azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés szerdán megkezdni a két ország csatlakozásáról szóló parlamenti vitát.

Ajánlat: Német lap: Orbán nem lenne Orbán, ha nem pókerezne

A lap emlékeztetett: a magyar kormányfő az állami rádióban a svéd és finn NATO-csatlakozási kérelemről szólva kijelentette, hogy az nem járja, hogy azt kérik, vegyük fel őket, miközben ők hazugságokat terjesztenek Magyarországról, és hozzátette: megérti, hogy a frakcióban vita van erről.

A Politico cikke szerint Orbán kijelentése megerősítette azokat a félelmeket Brüsszelben, hogy a magyar kormányfő a jogállamisági kérdésekben akar kedvezményeket elérni a két ország NATO-csatalakozásának engedélyezésével.

A lappal egy svéd tisztségviselő közölte, „nem meglepő, hogy Magyarország újra a váltságdíj eszközéhez nyúlik”, de kijelentette, szerinte nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az EU-ban „mindenki kezdi unni a szokásos zsarolási taktikákat”, valamint a jogállamisági kérdés fontos a tagállamoknak.

Egy EU-diplomata pedig arról beszélt, hogy várakozásaik szerint Magyarország a hónap végéig ratifikálni fogja a finn és svéd csatalakozást, közölve, hogy Orbán gyenge lapokkal játszik, és nem engedheti meg magának, hogy újabb szövetségeseket idegenítsen el magától, köztük az Egyesült Államokat. A lap emlékeztetett arra, hogy a NATO főtitkára megüzente a magyar kormánynak: itt az ideje, hogy jóváhagyják a finn és a svéd csatlakozást.

Az RTL Híradónak Feledy Botond külpolitikai szakértő kijelentette, valószínűtlennek tartja, hogy végül ne szavaznák meg a kormánypártok a skandináv országok NATO-csatlakozását, hozzátéve, hogy a háttérben minden bizonnyal informális alkudozás zajlik, hogy mit kérjen a magyar kormány a támogatásáért cserébe.

 

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel a tárgyalásukat követően tartott közös sajtótájékoztatón a kairói elnöki palotában 2023. február 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Külföld#orbán viktor#európai unió#jogállamiság#nato#nato-bővítés#svédország#finnország#ma

Címlapról ajánljuk